Enn Parel: Tallinn tapab ettevõtlust

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Kaubamaja müügi- ja turundusdirektor Enn Parel.
Tallinna Kaubamaja müügi- ja turundusdirektor Enn Parel. Foto: Liis Treimann

Tallinna Kaubamaja müügi- ja turundusdirektor Enn Parel ütles, et linnavõimu plaan kehtestada pealinnas kauplevatele firmadele müügimaks tapab ettevõtlust ja on rumal.

«See on absurdne, rumal, ebaõiglane, lühinägelik ja omab vastupidist efekti sellele, mida saavutada üritatakse,» kommenteeris Parel linnavõimu plaani kehtestada müügimaks, mida oma käibe pealt peavad hakkama tasuma kõik Tallinnas kauplemis- või teenindusluba omavad füüsiliselt isikust ettevõtjad ja firmad.

«Linn tapab ettevõtlust, see on väga ettevõtjavaenulik linnavalitsus, kes sellise maksu kehtestab,» lisas ta. «Üks majanduse algtõdesid on see, et majanduse soodustamiseks tuleb makse alandada, mitte neid tõsta.»

Kohalike maksude seaduse järgi maksustatakse müügimaksuga linna territooriumil müüdud kaupade ja teenuste maksumust müügihinnas ning see ei või olla rohkem kui 1 protsent.

Parel võrdles sarnaselt linnapea Edgar Savisaarega kehtestatavat müügimaksu käibemaksuga. Linnas võimul olevad sotsiaaldemokraadid ja keskerakondlased kritiseerisid riigivõimu suvel ägedalt plaani eet käibemaksu kergitada.

Parel lausus, et müügimaks on järjekordne hoop sisenõudlusele, mis niigi väike ja mis prognooside kohaselt hakkab taastuma näiteks tootmisest hiljem.

«See (müügimaks) tähendab sisuliselt kaubandusettevõtete majandusliku olukorra halvendamist,» märkis ta. «Linn võiks natuke vaadata, millised on kaubandusettevõtete majandustulemused viimastel aegadel nende langenud käivete tingimustes.»

Parel pidas tõenäoliseks, et uus maks tõstab nii hindasid poes, vähendab kaupmeeste tulusid ning jõuab välja ka tarnijateni, kellelt poed tahavad tulevikus kaupa odavamalt kätte saada.

Kaubamaja kontserni kuulub ka Selverite poekett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles