Savisaare ja Ansipi näo tundis ära igaüks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jana Važajevat huvitab pigem Venemaalt lähtuv info.
Jana Važajevat huvitab pigem Venemaalt lähtuv info. Foto: Peeter Langovits
Venekeelne Postimees otsustas välja selgitada, kas vene keelt kõnelevad inimesed tunnevad nägupidi Eesti tipp-poliitikuid ja ühiskonnategelasi. Tõepoolest, keegi neid Brad Pitti või Madonnaga segi ei ajanud. Küll aga peeti sotsiaalminister Hanno Pevkurit kapo töötajaks ja presidendiproua Evelin Ilvest tervishoiuministriks.

 Valisime välja 13 poliitiku fotod ja seadsime need enda arvates tuntuse järgi ritta. Esimene neist oli Tallinna linnapea Edgar Savisaar, viimane sotsiaalminister Hanno Pevkur. Küsitluses osalejad, 13 inimest vanuses 23–74 aastat, seitse naist ja kuus meest, pidid ära arvama, kes on pildil.

Esimesel päeval küsitlesime inimesi Tallinnas, loomulikult oli parim paik keskturg, kus liigub palju venekeelseid inimesi. Teisel päeval läksime Maardusse, et võrdluseks teada sealsete inimeste suhtumist.

On näinud, kuid ei mäleta


Marina Buldakova (46), kes just astus turu lähedal asuvast poest välja, tundis ilma eriliste raskusteta ära enamiku poliitikutest, nimetades nende ametikoha, kuid kõiki ta nimepidi ei teadnud.

«See on lausa keele peal, aga meelde ei tule,» ütles ta justiitsminister Rein Langi fotot vaadates.

Ka ei suutnud ta tuvastada Pevkurit. «Seda noormeest ma ei tea, nägu on tal selline esinduslik, ilmselt on millegi kriminaalsega seotud. Võib-olla kaitsepolitseist,» pakkus ta.
«Ei soovi vastata, peale Savisaare ei tunne ma kedagi,» ütles meile 40. aastates mees.

Pensionär Nikolai Bergman, kes jalutas ringi väikese ruske koeraga, kel nimeks Polli, tundis kiiresti ära kõik näod ja oskas öelda ka nende ametid. Ainult endist rahvastikuministrit Urve Palot pidas ta endiseks haridusministriks.

«Arvasin ju kõik ära, kus auhind on?» naljatas Bergman. Hea mõte, järgmisel korral tulevad ka auhinnad.

Tasub märkida, et Palo pildi juures – kuigi panime selle etteotsa, kõige tuntumate sekka – jäid inimesed kõige enam juurdlema. «Niisugune tuttav nägu, aga ei mäleta, mis ta nimi on,» oli kõige sagedasem vastus.

Trammipeatuses saime kokku noore naisega, kes meie ettepanekule küsitluses osaleda vastas ausalt, et tunneb kõiki poliitikuid väga hästi, sest töötas kolm aastat riigikogus ega taha meie statistikat rikkuda.

Tallinna Tehnikakõrgkooli tudeng Roman Kotšubei (23) arvas ära kõik fotodel kujutatud poliitikud, nimetades Isamaa ja Res Publica Liidu liidrit Mart Laari suureks ajaloolaseks. Pevkurit pidas ta küll venelaseks.

Kohtumine lennukis


Maardu elanikud osutusid tallinlastest jutukamateks. Meie esimene vestluskaaslane pensionär Alfred Zainulin ei kiirustanud oma teadmisi riigimeeste tundmises kontrollima, see-eest jutustas meile meelsasti oma elust, tundis kaasa ehitajatele, kellel pole praegu tööd. Kui ta lõpuks fotodeni jõudis, siis nimetas Evelin Ilvest tervishoiuministriks, lisades, et nime ta ei mäleta.

Seejärel jutustas meile anekdoodi, kuidas eestlane ja venelane Maardu järvel kuldkalakese kätte said. Kuldkalake lubas eestlasele kui põliselanikule täita kaks soovi, aga venelasele ühe. Eestlane soovis, et kõik venelased Eestist lahkuksid ning Eesti ja Venemaa vahele tuleks kõrge tara. Kui järg jõudis venelaseni, täpsustas see, kas ikka kõik venelased on lahkunud, ja soovis kalalt, et nüüd betoneerige terve maa-ala ära.

Insener Aleksei Danilov ütles, et on palju välismaal viibinud, seepärast ei ütle Eesti poliitikute näod talle midagi. «Teda ma tean, aga nime ei mäleta. Sõitsime lennukis koos Indoneesiasse,» ütles ta Laari pilti silmitsedes.

Tänaval tuli meile vastu kolm noormeest. Kui palusime neid «äraarvamismängus» osaleda, lahkusid kaks kohe. Kolmas tunnistas, et tunneb ära vaid Savisaare.

Jana Važajeva (30) tuvastas piltidelt vaid mõned poliitikud. Ta märkis, et kui oleksime näidanud talle Vene poliitikuid, oleks ta paljud täpselt ära arvanud, sest Venemaa uudised huvitavad teda rohkem.

Eesti telekanaleid naine peaaegu ei vaatagi. «Hing kisub Venemaa poole,» ütles ta.
Kui võrrelda küsitluse tulemusi Tallinnas ja Maardus, siis mõlemal pool tunti ära Edgar Savisaar ja Andrus Ansip.

Tasub märkida, et pealinna elanikud tunnevad Eesti poliitikuid tunduvalt paremini, aga maardulased muretsesid rohkem oma vastuste pärast.
«Oi, mis nüüd saab? Kas on väga halvasti?» küsisid nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles