Keila kiriku tormikahjustuste likvideerimiseks kulub 3,2 miljonit krooni

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keilat 4. juuli õhtul tabanud äikesetorm ja sellega kaasnenud tromb kahjustasid tugevalt 14. sajandil rajatud Keila Miikaeli kirikut ja kirikuaeda, mille ennistamiseks kulub ekspertide hinnangul 3,2 miljonit krooni.

«Kahjuks puuduvad Keila Miikaeli kogudusel niisugused rahalised vahendid,» rääkis koguduse juhatuse esimees Veiko Pärlin. Keila kirik on Pärlini sõnul esitanud taotluse toetuse saamiseks valitsuse reservfondist ning Keila Linnavalitsuse reservfondist. Kogudus avas võimalikeks toetusteks arveldusarve ka Ühispangas 10220026423017. «Kogudus on teinud ära palju töid talgutel, abiks Keila Kiwanis ning Lions klubid ja paljud vabatahtlikud linnakodanikud,» rääkis Pärlin. 4. juulil möllanud torm kahjustas 1860. aastatest pärinevat Austria päritolu kiltkivikatust, hävitades katuse harja ja umbes 10 ruutmeetrit altariruumi katust. Kokku on kahjustatud või hävinud 225 ruutmeetrit katust, mille tõttu on ohtu sattunud 1632. aastast pärinev Tobias Heintze töökojas loodud renessanssaltar ning 1842. aastal ehitatud Walcker -orel. Väiksemaid kahjustusi on paljudel kiriku akendel. Tormis hävis rohkem kui veerandi ulatuses kirikuaias asuv perekond Stackelbergide matusekabeli plekk-katus ning perekond Meyendorffide matusekabeli võlvlagi. Kõik nimetatud objektid kuuluvad kultuurimälestistena riikliku kaitse alla. Kirikuaias murdis torm suure osa puudest, kiskudes puid juurtega üles ja paisates ümber ja purustades mitmeid hauatähised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles