Õpimaias ametnik trügib avatud ülikooli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümmekond aastat tagasi kõrg­koolis õppinud inimesed, kes pole omal ajal diplomit kätte saanud, on haridustee jätkamiseks astunud avatud ülikoolidesse ja proovivad niiviisi omandada töökoha säilimiseks hädavajalikku haridust. Mirko Ojakivi kommentaar: Tarkus – tarviline kaup

Eriti haridusjanulisteks on avatud ülikoolide juhtide sõnul riigi- või kohaliku omavalitsuse ametnikud, kelle tööjuhend nõuab kõrgharidust, kuid kes tegelikult pole keskharidusest kaugemale jõudnud või jätsid kümmekond aastat tagasi kõrgkooli pooleli ning läksid tööle või lõid hoopis perekonna. Tartu Ülikooli avatud üli­koo­li kaugkoolituskeskuse ju­hataja Tiina Ristolaineni sõnul ei koosne avatud ülikooli õpilased siiski vaid endistest üliõpilastest või praegustest amet­nikest.

Ettevõtja õpib juurat

Olulise osa kaugõppes haridust omandavatest üliõpilastest moo­­dustavad ka kõrg­hariduse­ta õpetajad, kes seaduse järgi ei tohi möödunud õppeaastast enam klassi ees seista. Lisaks nendele inimestele, kelle töö otseselt eeldab kõrgharidust, on avatud ülikooli juhtide sõnul sagenenud viimastel aastatel nende inimeste hulk, kes tulevad ülikooli enda harimiseks. Näitena nimetas Ristolainen ettevõtjaid, kes asuvad õppima ärijuhtimist või juurat. Ühtlasi ongi Eesti avatud ülikoolide populaarsemateks erialadeks majandus ja õigusteadus, kuid üha enam on ka avatud ülikoolis populaarsust võitnud sotsiaalteadused, nagu psühholoogia või haldusjuhtimine.

Peaaegu kõik erialad

Eilse seisuga oli võimalik sisse astuda nii Tartu Ülikooli avatud ülikooli kui ka Eesti Põllumajandusülikooli (EPMÜ), kuid augusti keskel asuvad dokumente vastu võtma ka Tallinna Pedagoogikaülikool ja Tallinna Tehnikaülikool. Eile pealelõunase seisuga soovis EPMÜ kaugõppesse astuda ligi 200 inimest. Populaarsemaks erialaks oli majandusarvestus ja finantsjuhtimine, mida soovis õppida 91 inimest. Tartu Ülikooli avatud ülikool oli saanud 810 avaldust ning populaarseimad olid majandus ja juura. Nagu Tartu Ülikooli avatud ülikool, on enamik ülikoole asunud end reformima ning nii on kaugõppes võimalik omandada peaaegu kõiki erialasid, mida ülikoolid pakuvad ka statsionaarses õppevormis.

Ainepunktid maksavad Keskmine ainepunkti maksumus avatud ülikoolide bakalaureuseõppes.

• Tallinna Tehnikaülikool: 500 krooni + registreerimistasu 50 krooni • Tartu Ülikool: 600 krooni • Tallinna Pedagoogikaülikool: 700 krooni • Audentes: 1200 krooni • EBS: 1200 krooni Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles