Autojuhid kihutavad politseireidide kiuste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna politseiprefektuuri nooreminspektor Marek Vähi oli üks kolmest motorratturist, kes osales reede õhtul toimunud politseioperatsioonil kiiruseületajate tabamiseks.Hoolimata avalikkuses juuli keskel väljakuulutatud suvi läbi kestvatest politseioperatsioonidest, on teedel olevad politseinikud üllatunud, et paljud autojuhid pole hoiatusi tõsiselt võtnud ning ronivad autorooli purjus peaga ning kihutavad süüdimatult edasi. Möödunud nädalavahetusel Ees­­ti teedel korraldatud suurejoonelises politseioperatsioonis, kus osales ligi kümme politseiekipaazhi paarikümne Harjumaa ja Tallinna politseiprefektuuri politseinikuga, tabati ligi 50 kiiruseületajat ja 14 joobes juhti. Kokku karistati 89 korrarikkujat. Juhtkiri: Vene rulett ratastel Kas karmid trahvid hoiavad liikluse ohjes?

Postimehe osalusel reede õhtul korraldatud politseioperatsiooni käigus kontrollitud kihutajate puhul oli enamasti tegemist kas hilinevate praamilesõitjatega või hulljulgete noortega, kes politseinike sõnul ongi kihutama harjunud. Kiirusemõõtmise ja joobes juhtide püüdmise operatsiooni juhtinud Tallinna politseiprefektuuri liiklusjärelevalve osakonna juhtivinspektori Ragnar Jänese sõnul näitavad nädalavahetusel tabatud korrarikkujad, et Eesti autojuhtidel on karistamatuse tunne, mis on tekkinud liiga vähesest trassipolitseinike arvust.

Massireidid tõhusamad

«Paljud autojuhid arvavad, et teedel võib segamatult kihutada, sest politseid ju pole. Tegelikult ei teadvustata, et kiiruseületamine on joobes juhtimise kõrval üks ohtlikumaid seaduserikkumisi,» rääkis Jänes. Kuigi politseinikud olid reedel väljas täiendavate jõududega, trahviti vaid neid kihutajaid, kes sõitsid kiiremini kui 115 km/h. Kokku oli selliseid juhte 40. Siiski oli kihutajate arv märgatavalt suurem, sest politseinike poolt mõõdetud keskmine kiirus praamile kihutavate autojuhtide seas oli 110 km/h, mis tähendab, et üle poole autojuhtidest rikub lubatud 90-kilomeetrise tunnikiirusega alas liikluseeskirja. Kiireimateks jäid Hiiumaa praamile kihutavate juhtide seas eestlasest noormees ja Lätist pärit keskealine naine, kes pooletunniste vahedega möödusid eravärvides politseiautost kiirusega 139 km/h. Tegemist pole siiski kestvate politseioperatsioonide suurimate rikkumistega. Politseiameti pressiesindaja Robert Kõrvitsa andmeil on praegu suurimaks rikkujaks Hispaaniast pärit 48-aastane Ramoni, kes oma BMWga sõitis Häädemeeste vallas Tallinna–Pärnu–Ikla maantee 176. kilomeetril lubatud 100 km/h asemel 161 km/h. Kokku on 15. juulist korraldatud 102 politseioperatsiooniga tabatud üle 3000 kiiruseületaja, kes on lubatud kiirust ületanud rohkem kui 20 km/h. Ragnar Jänese sõnul ei saa politseioperatsioonide edukust mõõta muidugi koostatud protokollidega. «Pigem näitavad need arvud reaalsust,» lisas Jänes.

Protestijaid palju

Kuigi politseiamet on autojuhtidele öelnud, et augusti lõpuni korraldatakse Eestimaa teedel rohkesti operatsioone, jääb enamik neist siiski ootamatuteks. Reedeõhtuse operatsiooni ootamatust võis välja lugeda ka praamile sõitvate kiiruseületajate pilkudest. Enamik autojuhtidest suutis politseipatrullide nägemisulatusse sattumise järel oma sõidukiirust piisavalt aeglustada, sõites politseivärvides autodest isegi 60-kilomeetrise tunnikiirusega mööda, kuid suurtel politseioperatsioonidel kasutatav kiirusemõõtmistehnika suudab auto kiiruse fikseerida kaks-kolm kilomeetrit enne politseiniku peatumismärguannet. Nii protestisid kiiruseületajad sageli politsei poolt teatatud kiiruse, kuid kuuldes paar kilomeetrit eemal asuvast eravärvides kiirusemõõtmismasinast, tuli neil vastu tahtmist load politsei kätte hoiule anda.

102 politseioperatsiooni

15. juulist alanud politseioperatsioonide käigus on tabatud: • Piirkiiruse ületajaid: ületanud kiirust vähemalt 20 km/h – 3000 • Joobes juhte: 1022, sh 91 jalgratta- ja mopeedijuhti • Kokku on 15.07–08.08.2002 korraldatud 102 politseioperatsiooni 6 kuud 2002 • Registreeriti kokku 3798 liiklusõnnetust • Joobes juhtide süül 759 • Joobes juhtide süül toimus inimkannatanutega liiklusõnnetusi 241 • Joobes juhtide süül hukkus liiklusõnnetustes 34 inimest Allikas: politseiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles