Suurpõlengus Tartus hävisid paarikümne inimese kodud

Asso Puidet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaheksateist inimest jäi peavarjuta, kui eile varahommikul põles Tartus Kastani tänaval korraga maha kolm maja, ühispuukuurist hoovis alguse saanud tulekahjus ükski inimene viga ei saanud. Tulekahju fotod Tartus põles viis maja

Kastani tänav 76 elanud Toivo Sõmer ärkas kella veerand viie paiku hommikul koera Kama haukumise peale.

«Kui ma välja jooksin, nägin, et hoov oli oranzhi valgust täis,» kirjeldas Sõmer öiseid elamusi.

Sõmeri maja teine korrus hävis tulekahjus täielikult, kuid mees oli rahul, et esimene korruski alles jäi. «Enda jaoks olin juba mõttes maja maha kandnud,» tunnistas ta.

Kuurist võttis tuld ka maja numbriga 70, mille hoovipoolne küljesein on nüüd söestunud ja ka katusest järgi vaid söestunud talad.

Tuletõrjel lõppes vesi

Selles majas oli Leonid Skljarov hiljuti lõpetanud oma korteri remondi. «Kaksteist tuhat panin remondi alla ja mis sest kasu,» kirus ta.

Samas majas elanud Hannela Raudiku ajasid üles põleva eterniidi kärgatused. Aknast välja vaadates nägi naine tules lõõmavat kuuri.

Kuigi Raudiku maja polnud veel tuld võtnud, viis ta igaks juhuks asjad hoovipoolsetest tubadest ära.

«Ega ma tegelikult uskunud, et asi nii hulluks võib minna,» tunnistas ta.

Kui tuli hakkas Raudiku maja noolima, sai aga tuletõrjel vesi otsa. «Tuli muudkui läks ja läks, tuletõrje aga vahtis pealt ega saanud midagi teha,» kirjeldas Raudik. Tema hinnangul kulus pool tundi, enne kui tuletõrjujad jälle kustutama asusid.

Tartumaa päästeteenistuse asedirektori Gennadi Apevaalovi sõnul võis viivituse kustutamisel tekitada veetrassides olev liiv, mis ummistas tuletõrje joatorud.

Kas ja kui pikk tegelik paus kustutamistöödel oli, saab Apevaalovi kinnitusel teada alles esmaspäeval, mil kustutustöödel olnud mehed tööle naasevad.

Kui tuletõrjujad lõpuks vee tagasi said, oli aga surve kadunud. «See surve oli selline, et mõni mees tegutseb kah paremini millegagi,» leidis Raudik.

Hoonel aadressiga Kastani 68 kõrbesid maja hoovipoolsed seinad ja kannatada sai osa kortereid ning trepikoda. Kustutustööde käigus lammutati majal ka suur osa katusest. Majast päästeti redeli abil sinna põleva trepikoja tõttu lõksu jäänud kolm teise korruse elanikku.

«Oi oli kohutav, oli kohutav,» ütles hoones 68 elanud vanamammi Salme Valk murduva häälega ja silmanurgast pisarat pühkides. «Just eile tõin kuuri uued puud, ja kõik läksid,» ütles Valk.

Viimaste aastate hullim

Sama hoovi jaganud majad numbritega 72 ja 74 pääsesid öisest tulemöllust tervena. Viimase neist päästis tulemüür, mis oli küll mustaks tõmbunud, kuid pidas tulele vastu.

Tartu linnavalitsuse sotsiaalabi osakonna juhataja asetäitja Tiina Kruuse sõnul aitab linn võimaluse korral elanikel oma majad uuesti üles ehitada või otsib neile uued elukohad.

Esialgu saavad põlengus elukoha kaotanud inimesed end sisse seada neile ajutiselt antud elamispindadel. «Linn püüab abistada niipalju kui võimalik, nad on ju linna elanikud,» kinnitas Kruuse.

Apevaalovi sõnul oli eileöine tulekahju Tartu viimaste aastate üks tõsisemaid. «Vii-mane selline suur tulekahju, kus kolm hoonet põles, toimus kuus aastat tagasi supilinnas Oa tänaval,» meenutas Apevaalov.

Ühtekokku käis Kastani tänaval hooneid kustutamas 12 tuletõrjemasinat. Põlengule suudeti piir panna varahommikul kell 5.33. Viimased pritsimehed lahkusid sündmuskohalt kella poole kaheteistkümne paiku eile päeval. Põlengu täpne põhjus pole veel teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles