Isamaaliit soovib pronksmehele muud kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaaliidu rahvuslaste ühendus soovib koos mitmete teiste mittetulundusühingutega viia teise kohta Tallinnas rahvusraamatukogu juures seisva pronksist punaväelase kuju, sest erakonna väitel sümboliseerib see jätkuvalt okupatsiooni ja riivab eestlaste tundeid.

Möödunud nädalal kutsus ühenduse Rahvuslased esimees Toivo Kallas Isamaliidu ajalehes Tri­büün erakonnakaaslasi toetama Tallinna piirkonna otsust teisaldada pronksist sõdur ning pärast seda algas erakonna Tallinna kontoris allkirjade kogumine. Erakonnakaaslastele saadetud kirjas nimetab Kallas pronkssõdurit Eestit okupeerinud võõrvõimu sümboliks ning leiab, et iseseisval riigil on viimane aeg sellistest monumentidest vabaneda. Siiski ei soovi isamaaliitlased 1944. aasta sügisel Tallinna vallutamisel langenud punaväelastele püstitatud monumenti hävitada, vaid tahavad selle üles seada mõnda varjulisemasse kohta.

Kalmistu või Lasnamäe

Võimalike asukohtadena pakub Kallas välja Tallinna vene õigeusu kalmistu, kunagise lahingupaiga Kahala järve piirkonnas, Maarjamäe punamonumentide pargi või Lasnamäe, kuhu Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kiriku metropoliit Kor­ne­lius on avaldanud soovi kirik ehitada. «Vene väe võitu sümboliseeriv monument peaks igati sobima selle kiriku kõrvale. Monument oleks Lasnamäel ka enamikule Punaarmee veteranidest lähemal kui praegu,» selgitas Kallas. Lisaks Isamaliidule on pronks­sõduri teisaldamist asunud toetama Endiste Poliitvangide Liit, Memento Liit, Memento Tallinna ühendus, Endiste Õpilasvabadusvõitlejate Liit, Eesti Vigastatud Sõjameeste Ühendus ja Soome Sõjaveteranide Eesti Ühendus.

Soovivad diskussiooni

Isamaliidu Tallinna piirkonna juhatuse liikme Andres Herkeli sõnul pole pronkssõduri kõrvalisemasse kohta toimetamise idee erakonnas sündinud viimasel ajal, kuid kuna mõni kuu tagasi tõu­sis Eestis ootamatult päevakor­da vanade monumentide sobivus ja poliitiline korrektsus, soovis Isamaaliit algatada ka pronkssõduri teisaldamise diskussiooni. Herkel möönis, et lähenevate kohalike omavalitsuste valimise eel ei saa loota pronksmehe teisaldamist võimaldavale poliitilisele otsusele, sest võimul olevad erakonnad ei julge okupatsiooni sümbolit puutuda. «Pikas perspektiivis on selline kokkulepe muidugi võimalik, aga eks aeg jahutab emotsioonid,» lisas Herkel. Isamaaliit on korduvalt tõstatanud nii Riigikogus kui ka Tallinna volikogus pronkssõduri probleemi, kuid tänaseni pole nende hoiakut avalikult toetanud ükski teine erakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles