Jõgevamaal Tormas paljastus prügisõda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torma prügila.
Torma prügila. Foto: Margus Ansu / Postimees

ETV saade «Pealtnägija» tõi avalikkuse ette tulise prügisõja Jõgevamaa väikeses Torma vallas, kus on õhus võimalik korruptsioon ning pealtnäha kohalik kemplus paljastub tegelikult prügihiidude omavaheliseks mõõduvõtmiseks.

Prügisõja tõttu on viis rahvaliitlast lausa parteist lahkunud, sest vallajuhid andsid riigi suuruselt teise prügila ilma konkursita hallata vallavalitsuse enda liikme firmale, vahendas ERR Uudised «Pealtnägijat».

Skandaali uba peitub tehingus, millega Torma vald loovutas tänavu kevadel pooleks sajandiks Lõuna- ja Kagu-Eesti suurima prügila kohaliku ärimehe Toomas Orumaa firmale Amestop.

Süüdistusi ja kahtlustusi tekitab ka fakt, et rahvaliitlasest vallavanema Riina Kulliga aprillis lepet allkirjastades oli Amestopi juht ja üks omanik Orumaa ise Torma vallavalitsuse liige.

Oponendid väidavad, et kui sarnane tehing sünniks Tallinnas, siis nõuaks meedia huvide konflikti tõttu linnapea Edgar Savisaare tagasiastumist ja kaitsepolitseilt korruptsioonikahtluse uurimist.

Prügisõjale lisab paksu verd seegi, et mingit enampakkumist vald ei korraldanud ja hind, mida Amestop vallale prügila opereerimise eest maksab, on süüdistajate väitel liialt väike.

Torma vallavanem ning prügila operaatorfirma väidavad, et korruptsioonikahtlustel ja muudel süüdistustel pole aga mingit alust.

Orumaa kinnitas «Pealtnägijale», et kõik prügilaga seonduv on korrektne. «Mina ütlen teile seda, et vallavalitsus ei otsustanud, ei käsitlenud ühtegi prügila teemaga seonduvat küsimust. Mitte ühtegi! Ja kui käsitles, toimusid vallaga läbirääkimised, siis ei osalenud seal mina. Amestopi poolt olid teised inimesed,» märkis Orumaa, kes aga ise allkirjastas lepingu vallavanemaga.

Torma vallavanem Riina Kull ei näe lepingu sõlmimises oma alluvaga midagi kentsakat ega korruptsioonihõngulist.

«See ei mänginud siin küll mitte mingisugust rolli, et ta liikmena suutis mingisuguseid otsuseid mõjutada. Ma arvan, et selles ei tohiks küll mingeid probleeme olla, sest prügila kohta vastu võetud otsused on volikogus vastu võetud otsused ja ta on lihtsalt üks selle firma omanikest,» nentis Kull.

Torma suurärimees Ahto Vili oli ainus, kes Amestopi leppele nii-öelda oma mehega vastu hääletas. «Kui ma teile päris ausalt tunnistan, siis hääletasin tol korral vastu kõhutundega, et siin on tegemist praegu ärimeestega, kes tõmbavad külmalt, külma kõhuga Torma vallale lihtsalt mütsi pähe,» nentis Vili.

«Ja meilt saadi praktiliselt kogu see töö ja vaev ja 7,5 miljonit valla vahendeid, mis sinna sisse pandud, nagu mingisuguse 15 krooni tonni käitlemisrahade eest - no ma arvan, et see ei ole õiglane hind,» kinnitas Vili.

Nii ongi pealtnäha kohaliku kempluse võtmeks tegelikult raha, sest prügila anti Amestopile tingimusel, et ta maksab sinna toodud jäätmetonni pealt Torma vallale 15 krooni tulu, kuid kasseerib ise prügila väravas olmeprügi tonni eest 619 krooni.

Vallavanema Kulli sõnul on hind tegelikult õiglane. «Arvestades seda, et prügila hooldamine ja järelhooldamine ja kõik need nõuded vajavad ka kulutusi, siis vastavad arvutused, mida volikogule esitati olid volikogulaste ees olemas ja nad leidsid, et see on meie jaoks optimaalne,» kinnitas Kull.

Samas taandub kogu skandaal tegelikult kahe prügihiiu - Veolia (varasema nimega Cleanaway) ja Ragn-Sellsi omavaheliseks mõõduvõtmiseks, sest Torma prügila operaatorfirmast Amestop kuulub neli aastat juba Ragn-Sellsile 50 protsenti.

Veolia on vaidlustanud Torma prügila Amestopile andmise kohtus, kuid seni edutult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles