Kempsupoliitika avas pealinnas valimishooaja

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Restorani ja pealinna võimu tipud lõikavad läbi WC-paberist lindi Jätke kaks krooni siia lava nurga peale ja võite vaadata sisse! - Tallinna linnavalitsuse meediaosakonna juhataja Allan Alaküla kutsub Raekoja platsil rahvast, mõndakümmend pealtvaatajat uurima kesk platsi püstitatud butafooriat.

Plekist ja vineerist kemps-dekoratsiooni sai Tallinna linn laenuks Vanalinnastuudiolt. See peab sümboliseerima Toompeale rajatud miljonipeldikut.

Avati uus avalik tualettruum

Tegemist pole teatriga. Kesklinna valitsuse luba omav harrastusteatrite festival on samas kohas lükatud algama alles kolm tundi hiljem. Nüüd ja praegu ääristavad lava hoopis rohelistes T-särkides Keskerakonna noortekogulased. Kesknoorte aktivist Mart Viisitamm rõõmustab, et kõik kempsuüritusele kutsuvad lendlehed on raeplatsile suunduvail tänavail välja jagatud.

«Jah, seos on ka kohalike valimistega,» nõustub noormees. Hiljaaegu poetas ta ajakirjanike postkastidesse teateid, milles lubas oma MTÜ Eesti Õigusinfo poolt asuda õiguskantsler Allar Jõksi tasuta koolitama.

Seose idee on ilmselt rõhutamises, et tuntud Toompea käimla püstitas Tõnis Paltsi linnavalitsus. Praegune võim korraldab kesk palavat neljapäeva linna esindusväljakul loata show’d, et populariseerida restorani Troika ruumes avatavat kempsu.

Kuldtähtedega Eesti pealinna ajalukku raiutavad sündmused on kohe startimas. «Ajaloolise Tallinna südames on meil avalik avaliku käimla avamine,» kostab Allan Alaküla mikrofonis võimendatud hääl. «See on sündmus, kus me tuleme keskajast tänapäeva, kus tuleme eelmisest aastast tänasesse päeva.»

Alaküla sõnumi mõtestamine saab häiritud, sest kempsupoliitika on haaranud endaga korraldajate poolt kutsumata osalisi. Hanereas marsib lava ja butafoorse dekoratsioontualeti vahele rühm noormehi ja tüdrukuid. Nende papitükid kuulutavad: «Sm Strukov Keskerakonnast, andke tagasi Toompea peldiku raha!» «Sm Valdmann, miks sahkerdate riigihangetega?». Ning punasel põhjal plakat «Savisaar, ära varasta!» ei jää brüneti neiu käes sammugi maha kaaslastest, kes kuulutavad kadu «keskerakondlikule peldikupoliitikale».

Parteisümboleid nad ei kanna. «Tavalised inimesed, nagu kõik teised,» on ühelt vastuseks. «Kirjutage, et oleme lihtsalt pahased linnakodanikud,» ütleb teine kräsupea noormees. Pilt saab selgeks, kui ilmub lagedale parteisärgis piketeerijate vägesid juhatav linnavolinik, Res Publica programmijuht Indrek Raudne.

Kaugemalt silmitseb toimuvat partei PR-esindaja Allar Tankler. Tema sõnul on tegu erakonna lihtliikmetega. Kesklinna toonast vanemat, nüüdset Res Publica liiget Siim Kiislerit pole üritusel näha. Laupäeval Res Publica kongressil Viljandis, teatas erakonna aukohtu esimees Anzori Barkalaja, et meedia kohtles Kiislerit kempsuloos ebaõiglaselt, ning kui edaspidi veel midagi sellist juhtub, asuvad nad reageerima «korrektselt, aga täie teravusega».

Korraldaja Alaküla ei lase end suuremat häirida. «Mulle tundub, et nagu iga asja peab Eesti rahval kaks olema, niimoodi saab olema ka Eesti rahval kaks käimlat. Ühed, kes käivad seal, mis tehti eelmise linnavalitsuse ajal, ja teiseks inimesed, kes hakkavad külastama korralikku käimlat Troika restoranis,» pajatab ta.

Ja kutsub lavale abilinnapea Vitsuti. Nüüd alles läheb noortel respublikaanidel elu lõbusaks. Piketeerijast noormees, kes upitab kõrgele silti «Vetsu-Vitsut», ronib lava ette, et plakati nimikangelane koos pealkirjaga kaamerais jäädvustuks. Ülejäänud marsivad oma loosungitega ringi, et kõik asja paremini näeksid.

Vitsut: «Austatud linnaelanikud ja külalised! 2002. aasta algul võis kõrvaltvaatajale jääda mulje, et Tallinna tähtsaim ehitus ei ole mitte Pikk Hermann või Kiek in de Kök.»

Ta lisab: «Rahvas hakkas isamaaliitlaste rajatist kutsuma kuldpeldikuks. Uus Keskerakonna ja Reformierakonna linnavalitsus otsustas näidata, et suudame samaväärse vajaliku asutuse rajada 10 korda vajalikumasse paika kümme korda odavamalt.»

Järgneb pidulik vetsupaberirulli läbilõikamine restorani ukse ees. Ning noored keskerakondlased on kiirelt käivitanud poliitilise vastuaktsiooni. Trükitud plakati tagaküljele vildikaga kirjutatud sõnu: «2,5 miljonit. Siim Kiisler, mina vastutan» pole aga heleda pliiatsi tõttu kaugemalt kuigivõrd näha. Noored keskerakondlased aplodeerivad Vitsuti kõnele.

Abilinnapea Vitsut jalutab fotograafide saatel vastavatud linnaasutusse, naeratab ning tõmbab välkude sähvides pidulikult vett.

Ka Juhan Partsi partei ei malda väljas püsida. Ühes oma loosungikuhjaga vallutavad respublikaanid Tallinna uusima, ametlike kõnede ja Genialistide muusikaga pühitsetud vaatamisväärsuse. «Aga paberit pole, jah?» On küll paberit, terve rull. Otse potil seab end sisse lendlehtede jagaja Kati Käpp.

Ja abiks olukorra dünaamikat püüdvatele fotograafidele - nüüd hüüame kõik hurraa! «Hurraa,» kõlab selgelt ja üksmeelselt. Isegi kõlavamalt, kui Rein Taagepera algatusel kongressil skandeeritud «Rahvas väärib vastutust!».

Abilinnapea Toomas Vitsut, kuidas hindate linnavalitsuse käimla-avamisürituse politiseerumist? «Mul on hea meel, et endise linnavalitsuse esindajad ja opositsioon tundsid end osalisena Toompea WC-probleemides ja tulid ennast õigustama,» vastab abilinnapea.

Linnapea Edgar Savisaare nõunik Raimond Kaljulaid, kas linnavalitsus jääb üritusega rahule? «Minu meelest see inimestele, kes siin on, väga meeldib. Kindlasti nad on väga rõõmsad selle üle, et neil on uus WC. Ja see on 20 korda odavam kui eelmise linnavalitsuse ehitatud.»

Sadakond Raekoja platsil õlut joovat või muidu jalutavat inimest kuulavad Genialiste. Jääme ootama, mida uut ja huvitavat on Tallinna linnas veel 20. oktoobrini avada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles