Naiseks riietunud tudeng teenis ülikarmi karistuse

Villu Päärt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Naiskorporatsiooni külalisõhtule paruka, meigi ja seelikuga ilmunud meeskorporant sai selle teo eest Eesti tudengiorganisatsioonide taastamisjärgse rängima karistuse, 99-aastase ruki ehk suhtluskeeldu.

«Mu eesmärk oli jõuda selleni, et kirjutada avaldus Indlasse astumiseks,» ütles Palgi.

Infotehnoloogiatudeng Kaspar Palgi äkkotsus minna naiskorporatsioon Indla külalisõhtule naiseks maskeerununa oli edukas esimesed kümmekond minutit. Ta pääses sisse korporatsiooni ruumidesse ning jõudis välja konvendihoone saali. Korporatsioonis tutvustas ta end Mallena.

Indla rebasvanem Reet Bender juhatas ta kümmekond minutit hiljem välja, sest oli ära tundnud, et tegu on mehega. «Ta jõudis saali, esimese kõne ajal suunasin ta välja,» rääkis Bender. «Esimene pilk võis petta, kuid teine pilk andis ära, kellega tegu.»

Palgi oli Indlasse kuuluvalt tuttavalt kuulnud, et samal õhtul toimub korporatsiooni külalisõhtu. «Leidsin, et võiks veidi nalja teha,» ütles ta.

Kehastumaks naiseks, kattis tüdruksõber ta näo puudriga ning värvis silmad. Palgi pani pähe paruka, selga seeliku ning nailonmantli. Pähe kinnitas ta villase peapaela ning käe otsa võttis käekoti. Mustad sukad pidid varjama karvaseid jalgu.

Indla rebasvanem Bender on kindel, et selliseid tempe pole varem kunagi tehtud, akadeemiliste organisatsioonide omavahelisi häid suhteid arvestades ei lubaks need organisatsioonid endale midagi sellist.

Teretada ei tohi

Benderi sõnul muutis Palgi teo eriti taktituks asjaolu, et Indlas oli lein. Samuti eksis Palgi punkti vastu, mille kohaselt teiste korporatsioonide noorliikmed ei külasta teisi konvente värvikandjaist saatjata.

Pärast Palgi väljasaatmist teavitas Bender imelikust külalisest korporatsiooni Vironia konventi, sest oli ilmnenud, et Palgi kuulub sinna. Veel samal õhtul saabus Vironia esindus Indlasse oma kaasvõitleja teo pärast vabandama. Vironia konvendi koosolek otsustas kaasvenna staatuses olnud Palgi korporatsioonist välja arvata ning rukkida ta 99 aastaks.

Rukitud inimesega ei tohi selle korporatsiooni liikmed edasi suhelda. Keelatud on igasugune suhtlus, kaasa arvatud tänaval teretamine.

Nali või pühaduseteotus

Erandina võivad selle korporatsiooni liikmed rukitud inimesega suhelda, kui seda nõuab nende tööolukord või isiklik elu. Näiteks võib korporant rukituga edasi suhelda juhul, kui nad jagavad ühiselamutuba või on sugulased.

Korporatsioon Vironia olderman Andres Kaljurand ütles, et Palgile määratud karistus oli karm, kuid õiglane.

«Sel inimesel puudus kasvatus. Äärmiselt näotu tegu. Vironia hindas seda õiglaselt,» ütles Bender. «See oli äärmiselt solvav ja inetu.»

Palgi enda sõnul jagunevad korporandid hetkel kaheks, osa naeravad ning peavad karistust kummaliselt karmiks. «Teine pool arvab, et sain hakkama pühaduseteotusega,» nentis ta.

Tartu korporatsioonide siseelu tundev inimene ütles, et pärast korporatsioonide tegevuse taastamist pole nii karmi karistust varem Tartus määratud. Sõjaeelsel ajal tuli selliseid karistusi ette, tollal rukiti ka linnakodanikke või kõrtsmikke.

Korporatsioon Indla rukkis määramata tähtajaks Kaspar Palgiga Indlas kaasas olnud Olga-Anniki Villemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles