Raskustes Hanila vald otsib vaidluses abi valitsuselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanila valla rahakott on õhukeseks kulunud.
Hanila valla rahakott on õhukeseks kulunud. Foto: SCANPIX

Läänemaa Hanila vald pole saanud kätte kaevandusõiguse tasu, mistõttu pöördus rahalistes raskustes omavalitsus valitsuse poole abi või toetuse saamiseks.

«Oleme sunnitud astuma äärmusliku sammu ja pöörduma valitsuse poole, kuna madalamates instantsides ei ole vald suutnud lahendust saavutada,» seisab vallavanema Arno Peksari ja volikogu esimehe Mardo Leiumaa allkirja kandvas kirjas.

Valla rahaliste probleemide põhjus on see, et kaevandusõiguse tasu Kurevere karjääris 2008. ja 2009. aastal kaevandatud dolokivi eest on üle kandmata.

Kaevandamistasu on seni kinni hoitud põhjendusega, et Kurevere dolokivi karjääris alustati kahe kaevandamisloa asjus ülekaevandamise kahtluse tõttu kriminaalmenetlust, mistõttu tuli teha kontrollmõõdistamisi.

Vallajuhtide sõnul on kinnihoitava tasu suurusjärk 1,35 miljonit krooni, mille laekumisega suudaks omavalitsus eelarve tasakaalu viia. Kindel on kaevandusõiguse tasu laekumine vallale tänavu erinevatelt maavaradelt 250.000 krooni ulatuses.

Valla eelarve maht on vähenenud 2008. aasta 26,9 miljonilt tänavu 20,3 miljonile kroonile. «Koos pidevalt väheneva üksikisiku tulumaksu laekumise prognoosiga on kehtiva eelarve eeldatav puudujääk vaatamata septembri negatiivsele lisaeelarvele ligi kaks miljonit krooni,» märkisid Peksar ja Leiumaa. «Olles piiranud kõikvõimalikke kulusid, suudame umbes veerandi puudujäävast summast aasta kolme viimase kuu jooksul veel kokku hoida.»

Valitsuselt palub vald abi kogu kaevandusõiguse tasu ülekandmisel ning vastasel juhul valitsuse reservist 1,35 miljoni krooni eraldamist ühekordseks toetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles