Saadete kordused tõid TV-kanalitele süüdistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eratelekanalite TV 3 ja Kanal 2 omanikud peavad riigikassasse maksma tuhandeid trahvikroone, kui nende poolt eile eetrisse paisatud jutusaated tunnistatakse ebaseaduslikuks valimisreklaamiks.

Kas kaks kanalit on seadust rikkunud, peab välja selgitama Tallinna politseiprefektuur, kellele vabariigi valimiskomisjon tegi asjaomase pöördumise juba eile õhtupoolikul.

Kui selgub, et telejaamad on valimispäeval eetrisse andnud poliitpropagandat ning sellega rikkunud valimisseadust, võib Kanal 2-le ja TV 3-le kui juriidilistele isikutele määrata 20 000 kroonini küündiva trahvi.

TV 3s eile hommikul kell 11 eetrisse läinud korduses jutusaatest «Täna õhtul Alex Lepajõe» esines Keskerakonna juhtpoliitik Heimar Lenk ning telestuudios istunud ennustaja kuulutas kaartidele tuginedes võitu Keskerakonnale.

Ligi pool tundi varem Kanal 2 sagedusel samuti kordusena teleekraanidele jõudnud «Tondi juttudes» astus üles aga suisa neli poliitikut.

Neist üks oli samuti Lenk, kes telesaates tutvustas valijaile ka oma kandidaadinumbrit, tähendas Kanal 2 peadirektor Urmas Oru. Samas oli kanal Oru kinnitusel kordussaatest Lengi vastavad sõnad eemaldanud.

Nii TV 3 programmidirektor Jüri Pihel kui ka Kanal 2 juhtiva Urmas Oru sõnul oli mõlema saate puhul tegemist ammu planeeritud kordustega ning igasugune soov valimisagitatsiooni tegemiseks telejaamadel puudus.

Piheli sõnul kutsuti Lenk saatesse kui viimastel kuudel Keskerakonna valimiskampaania käigus kuulsust kogunud koloriitne persoon ja teda ei kutsutud saatesse selleks, et ta saaks valimispropagandaga tegeleda. «Kui see osutub valimispropagandaks, on see kahtlemata kahetsusväärne,» nentis Pihel.

Sellise otsuse korral konsulteerib TV 3 kindlasti nii juristide kui konkurentidega ning võtab seejärel seisukoha, kas kaevata otsus edasi või maksta trahvi, rääkis Pihel.

Kanal 2 ootab kõigepealt ära valimiskomisjoni ja politsei ametliku seisukoha ning otsustab oma edasise käitumise alles siis, lausus Urmas Oru.

Samas on Piheli sõnul küsitav see, kust jookseb passiivse ja aktiivse valimispropaganda piir. Nimelt on valimispäeval keelatud ainult aktiivne ehk raadios ja televisioonis kõlav reklaam, passiivne ehk paberkandjail inimesteni jõudev poliitpropaganda on aga lubatud.

«Kas näiteks terve teenindusmaja kõrgune plakat on rohkem aktiivne propaganda kui telesaates esinev poliitik,» arutles Pihel. «Vahest oleks õige see, kui valimispäeval oleksid mõlemad, nii telesaated kui sellised plakatid inimeste silme alt kadunud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles