Poliitikud: ekraaniloleku mõõtmine teeb nõutuks

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ringhäälingunõukokku kuuluvad parlamendisaadikud ei tea, mida peale hakata infoga, et Keskerakonna liider Edgar Savisaar sai Eesti Televisioonis valimiseelse kuu jooksul sõna kuues saates 25 ja pool minutit, aga näiteks Tõnis Palts Res Publicast neljas saates 12 minutit. Graafik: ETV-s enim aega saanud poliitikud

16. septembrist 20. oktoobrini läbi viidud poliitilise tasakaalustatuse uuringu järgi pääsesid Eesti Televisiooni ekraanile selle aja jooksul kõige rohkem Keskerakonna liikmed, ka poliitikuist oli võimsalt esikohal Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Savisaar mitmes rollis

Uuringu tegijad mõõtsid sekundipealt ära, kui palju keegi poliitikuist ETV eetri kaudu Eesti kodudesse jõudis.

Ringhäälingunõukogu liige Peeter Kreitzberg (Keskerakond) sõnas, et on raske öelda, mida nende tulemustega peale hakata. Sekunditäpsusega reegleid poliitikute valimiseelsete teleesinemiste kohta avalik-õiguslikul telekanalil ei olnud.

«Savisaar on esinenud nii Tallinna linnapea, Keskerakonna esimehe kui ka saadikukandidaadina, tal oli mitu rolli,» selgitas Kreitzberg. «Ma ei kiirustaks sellest mingeid järeldusi tegema - meil pole piisavalt korralikke kriteeriume.»

Enim näidatud Edgar Savisaar arvustas ise enne valimisi Eesti Televisiooni avalikult sellepärast, et Vabaduse puiestee pidulikust avamisest olla telekaamerad rahvale näidanud üksnes tühja teed, aga mitte linna esindajaid.

Reformierakonna parlamendisaadikust ringhäälingunõukogu liige Ignar Fjuk ütles, et uuringu tulemuste kohta tekib küsimus: «Ja mis siis?» Eeltsensuuri, kus loetaks, et mingi poliitiku kvoot tele-eetrisse pääsuks on kõigi saadete arvestuses täis ja enam teda ei näidata, pole tema sõnul mõeldav kehtestada.

Tasakaalustamise hindamiseks on sekundite lugemisest vähe, osutas Fjuk. Arvesse saaks võtta veel konkreetsete saadete populaarsust ja eetrissemineku aja vaadatavust. Lisaks mängib oma rolli, kas poliitik on ekraanil kriitikaobjektina või mitte.

Kummutab süüdistusi

Ringhäälingunõukogu esimees Tiit Sinissaar (Isamaaliit) ütles, et uuring näitab peamiselt seda, kes on üldse pääsenud rääkima, ning kummutab enne valimisi esinenud millegagi tõestamata väited, et opositsioon on ETVs tugevamini esile pääsenud kui võimuliit.

ETV pressiesindaja Toomas Luhatsi sõnul analüüsib avalik-õiguslik telekanal uuringu tulemusi. «Andmed on huvipakkuvad,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles