Tamkivi: oleme liikunud pikkade sammudega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi sõnul on Eesti eduka kliimapoliitika näiteks taastuvenergia kasutuselevõtt.
Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi sõnul on Eesti eduka kliimapoliitika näiteks taastuvenergia kasutuselevõtt. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ei ole päriselt nõus riigikontrolli kriitikaga, nagu poleks Eestil eesmärgistatud kliimapoliitikat, tema kinnitusel tegeleb ministeerium kliimaküsimustega iga päev.

«Riigikontrolli hinnangud on tavaliselt ikka karmimad kui tegelik elu. Ma ei saa nõustuda sellega, et Eestil kliimapoliitikat ei ole,» ütles Tamkivi Postimees.ee'le. Ta tõi näiteks Euroopa Liidu struktuurfondidest saadud suured summad, mis on taastuvenergia kasutuselevõtmiseks kulutatud. «Kui see pole kliimapoliitika, mis see siis on?»

«Samuti tuleb arvestada, et Eesti on kasvuhooneemissioone vähendanud juba 47,5 protsenti - jah, riigikontroll väidab, et see on iseenesest juhtunud, aga eesmärgid on siiski täidetud ja liigutud on väga pikkade sammudega,» oli Tamkivi rahul. «Võib-olla oligi see Nõukogude Liidu pärand, aga kui numbritele otsa vaadata, siis suured arengud on toimunu.»

Tamkivi ei olnud nõus ka kriitikaga, et keskkonnaministeerium on heitmekvoote jaganud liiga heldekäeliselt. «Võib-olla tehti seda aastaid tagasi, näiteks kui Eesti Energia teenis kvootide müügist miljarditulu. Aga eks selle rahaga katlaid vahetati ja investeeringuid tehti, nii et see raha läks ikka õiges suunas,» uskus keskkonnaminister.

«Päris nii must-valgelt vaadata pole õige. Riigikontrolli eesmärk on selliste dramaatiliste väljendustega lihtsalt tähelepanu püüda.»

Riigikontrolli hinnangul on 2002. aastal koostatud riiklik kasvuhoonegaaside vähendamise programm vananenud ja ammu varjusurmas, kuid Tamkivi kinnitusel jälgib valitsus seda väga hoolega.

«Ootame ära Kopenhaageni konverentsi, kas seal suudetakse kokku leppida, mis saab edasi pärast 2012. aastat. Sellest tulenevalt saab ka Eesti oma edasised sammud seada - ega enne suurt globaalset kokkulepet pole mõttekas suure arengukavaga välja tulla,» ütles Tamkivi.

Tamkivi kinnitas, et kliimapoliitika on talle väga oluline teema ja ministeerium tegeleb päris kindlalt sellega põhjalikult iga päev. «Ütelda, et me ei tegele, ei ole päris aus,» oli minister nördinud.

Riigikontroll avaldas täna Eesti kliimapoliitika kohta tehtud auditi tulemused, millest selgus, et Eesti valitsusel ei ole olnud selget tahet ega ka kohast tegevuskava selleks, et piirata tekkivat kasvuhoonegaaside kogust. Riigikontroll tõdeb, et kui alates aastast 2013 tuleb seni tasuta saadud kasvuhoonegaaside heitkoguseid ostma hakata, muudab see põlevkivist elektri tootmise kallimaks ning seega ELi avatud elektriturul vähem konkurentsivõimeliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles