Merkel: Obamal ei ole Brandenburgi värava juurde asja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: AP / Scanpix

Saksamaa kantsleril Angela Merkeli arvates ei peaks USA Demokraatliku partei presidendikandidaat Barack Obama Berliini Brandenburgi värava juures kõnet pidama.

Obama on varem teada andnud, et oma Saksamaa visiidi ajal soovib ta Saksa ühtsuse sümboliks peetava Brandenburgi värava juures üles astuda, edastab AFP.

Kuid Saksamaa kantsler Angela Merkel peab seda sobimatuks ja tema arvates ei ole Obamal Brandenburgi värava juurde asja.

«On äärmiselt sündsusetu tuua valimiskampaania välismaale. Mitte ükski kõrge riigiametis olev sakslane ei lähe kõnet pidama näiteks Moskva Punasele väljakule,» sõnas Merkeli kantselei esindaja.

Obama kõnepaiga üle langetab lõpliku otsuse Berliini linnavalitsus. Linnapea Klaus Wowereit on siiski märku andnud, et ta võib Obama soovile vastu tulla.

Mitmed poliitikud on tähelepanu juhtinud sellele, et Brandenburgi väravate juures on lubatud kõnesid pidada juba ametis olevatel välisriikide riigijuhtidel, mitte aga kandidaatidel.

Barack Obama visiit Saksamaale algab 24. juulil ning on osa tema Euroopa riikide ja Iisraeli visiidist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles