Telekanalid saavad teada politsei otsuse

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna politseiprefektuur otsustab sel nädalal, kas eratelekanalid Kanal 2 ja TV 3 tegid ebaseaduslikku valimispropagandat, kui kordasid kohalike valimiste päeval meelelahutussaateid poliitikute esinemistega.

Kanal 2 kordas 20. oktoobri hommikul kolm päeva varem eetris olnud saadet «Tondi jutud», kus poliitikuist esines näiteks Keskerakonna saadikukandidaat Tallinnas Heimar Lenk, kes tegeles erakonna valimisloosungite ohjeldamatu kiitmisega. Eetris oli ka Mõõdukate kandidaat Võrus, endine põllumajandusminister Ivari Padar.

TV 3 paiskas valimispäeva hommikul eetrisse neljapäevase saate «Täna õhtul Alex Lepajõe» korduse. Ka seal esines keskerakondlane Lenk, ning telestuudios istunud kaardiennustaja kuulutas tsentriparteile valimisvõitu.

Kanaleid ähvardab trahv

Prefektuuri pressiesindaja kinnitas reedel, et politsei on algatanud mõlema juhtumi kohta väärteomenetluse. Maksimaalne trahv juriidilisele isikule ebaseadusliku agitatsiooni eest on 20 000 krooni.

Seadus keelab valimispäeval aktiivse valimispropaganda tegemise, kuid passiivne propaganda on lubatud. Vabariigi valimiskomisjoni tõlgenduses tähendab aktiivne propaganda vahetut üleskutset valida mõnd erakonda või konkreetse kandidaadi poolt, varem ülesseatud valimisplakatid aga loetakse passiivseks propagandaks.

Tallinna politsei küsis juhtumi kohta läinud nädalal selgitusi Kanal 2-lt, TV 3 vastu pole korravalvurid aga huvi tundnud.

«Toimus vestlus Tallinna Kesklinna politseis, kus küsiti meie seisukohta, et millega oli tegemist,» ütles Kanal 2 peadirektor Urmas Oru. «Kirjutasime ausa seletuskirja ja andsime ka salvestise koopia üle.»

TV 3 programmidirektor Jüri Pihel ütles, et nende kanali poole politseinikud seni pöördunud ei ole. «Võibolla peaksin siis ise selgituse kirjutama, kodanikualgatuse korras,» leidis ta.

Piheli sõnul häirib teda üksnes kahe erakanali kordussaadete luubi alla võtmine, ehkki ka ETV ei jätnud pühapäeval oma kordussaateid ära. «Nägin ise valimispäeval üht venekeelset saadet, kus Eiki Nestor ja teised tipp-poliitikud tutvustasid oma sotsiaalprogrammi. Laias laastus pole siis ju ka nemad puhtad,» arutles ta.

Lenk: ei teadnud kordusest

Tallinna politsei on küsinud vabariigi valimiskomisjonilt nende inimeste andmeid, kes valimispäeval helistasid ja protestisid tele-eetris olnud propaganda vastu, sest valimiskomisjon viitas oma politseile esitatud avalduses ka inimeste reaktsioonile. Valimiskomisjon ei registreerinud aga helistajate isikuid.

Mõlemas uurimisaluses telekanalis valimispäeval kordusena eetrisse pääsenud Keskerakonna poliitik Heimar Lenk ütles Postimehele, et politsei ei ole temalt küsinud, kas ta oli teadlik saadete kordamisest valimispäeval.

«Ma ise ei tundnud korduse vastu huvi ja ega näiteks lauljat saa süüdistada selles, millal televisioon teda eetrisse laseb,» kinnitas Lenk.

Meelelahutussaadete kordused olid 20. oktoobril eetris nii, nagu pühapäeviti tavapäraselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles