Soome erakondi lisavägede saatmine Afganistani ei vaimusta

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdur Kunari provintsis Ida-Afganistanis
USA sõdur Kunari provintsis Ida-Afganistanis Foto: AFP / Scanpix

Soome parlamendifraktsioonide liidrid suhtuvad suhteliselt kriitiliselt lisavägede saatmisesse Afganistani.


Keskpartei võrguväljaanne Verkkoapila väitel on kõige kriitilisemad väikeste fraktsioonide esindajad.

Keskpartei parlamendifraktsiooni aseesimehe Inkeri Kerola sõnul on suhtumine negatiivne operatsioonist saadud kogemuste tõttu ja sellepärast, et huviliste hulk pole eriti suur.

Kokoomuse ehk koondpartei parlamendi fraktsiooni juht Pekka Ravi arvates on soomlaste tegutsemismeetod Afganistanis õige ja on võimalik, et millalgi tekib olukord, kus vastutuse haldamise eest saab anda üle kohalikele ametivõimudele. Soomlastest rahuvalvajate arvu suurendamise kohta ta arvamus ei avaldanud.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimees Jukka Gustafsson ütles, et nemad pole lisavägede saatmise vastu, kuna tegelikkuses tähendab palve väikest, peamiselt spetsialistidest moodustatud rühma.

Gustafssoni sõnul on küsimus pigem selles, kas Soome tahab võtta osa Afganistani rahvusvahelisest rahuvalvemissioonist või mitte.

Kristlike demokraatide fraktsiooni esimees Bjarne Kallis suhtud lisavägede saatmisesse kriitiliselt.

Vasakpartei fraktsiooni juht Annika Lapintie arvates tuleb muuta ettevõtmine Soome poolt vaadates tsiviilkriisihaldamise operatsiooniks ja mitte suurendada Soome sõdurite arvu Afganistanis. Kohalikke politseinikke võiks tuua hoopis Soome koolitustele.

Roheliste esindaja Ville Niinistö tahab, et operatsioonis osalevad riigid hindaksid olukorda selles osas, et kui kaua on kohalolek Afganistanis põhjendatud ja alles siis saaks kindla seisukoha võtta.

Põlissoomlaste esindaja Raimo Vistbacka arvates on soomlasi Afganistanis piisavalt.

Soomerootslaste fraktsiooni aseesimees Mats Nylund rääkis, et nende erakond toetab seisukohta, mille järgi Soome võtab omale vastutuse rahvusvaheliste organisatsioonide juhtimisel läbi viidavates rahuvalveoperatsioonides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles