Paljude puudega inimeste toetused ja soodustused vähenevad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaalministeeriumi vaegurluse ekspertiisi komisjon on paljudel puuetega inimestel uuel korralisel läbivaatusel puudeastme nõrgemaks tunnistanud või hoopis ära võtnud, kuigi nende tervislik seisund pole paranenud.

BNS kirjutab, et taolise probleemiga on kokku puutunud nii kuulmis-, nägemis-, liikumis- kui ka vaimupuudega inimesed. Puudega inimestele tähendab selline olukord kaotust nii rahas kui soodustustes. Sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsler Riho Rahuoja ütles, et olukorra põhjustas 2000. aastal jõustunud seadus, mille alusel läks Eesti invaliidsusgruppide süsteemilt puudeastmete süsteemile. «Sealjuures said paljud inimesed puudeastmed liiga kergekäeliselt,» sõnas Rahuoja. Eesti Pimedate Liidu esimees Ago Kivilo ütles BNS-ile, et mitu sündimisest saati või pikaajalist pimedat, kel seni oli sügav puudeaste, on uuel korralisel läbivaatusel vaegurluse ekspertiisi komisjonis saanud skaalal astme võrra madalama - raske puudeastme. Kivilo sõnul ei ole võimalik, et kaasasündinud nägemispuue aja jooksul väheneks. Pimeda inimese jaoks tähendab see kuusissetulekus rohkem kui kahesaja krooni ja tasuta ühistranspordi kasutamise õiguse kaotust, hooldajatasu vähenemist, ööpäevase hooldaja õiguse ja tasuta juhtkoera kasutamise võimaluse kaotamist ning ravimite ja abivahendite kallinemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles