Kas Eesti on valmis üleminekuks astmelisele tulumaksule?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik

Ugala teatri direktor

Eesti on astmeliseks tulumaksuks valmis küll. Enamik maailma riike on selle ju ammu rakendanud. Eestis pole see käivitunud liberaalse parempoolse majanduspoliitika tõttu.

Astmeline tulumaks ei käi kokku meie seniste liidrite filosoofiaga. Hetkel on meie probleem ennekõike selles, et astmelise tulumaksu propageerijad pole siiani näidanud, et selle kehtestamisega riigile ka raha juurde tuleb. Korraga ei saa rääkida astmelisest tulumaksust ja sellest, et raha riigikassasse juurde ei tule. Rääkida vaid sellest, et keegi teenib liiga palju, on mõttetu jutt.

Ma ei kahtle, et Eesti läheb ükskord üle astmelisele tulumaksule, praegu on seda veel vara teha. Oskan oma isikliku seisukoha kujundada alles siis, kui näen konkreetseid astmeid. Tehku Keskerakond oma tabelid valmis, siis saab asjast konkreetselt rääkida.

Reet Hääl
ASi Tallinna Keraamikatehas tegevdirektor

Populistlikult on Eesti kindlasti valmis astmeliseks tulumaksuks. Sisuliselt aga mitte. Minu meelest on Eestis sisuliselt astmeline tulumaks juba olemas, kuna ühed maksavad proportsionaalselt vähem tulumaksu kui teised. Kui aga praegu kehtestaksime astmelise tulumaksu, tähendaks see tugevat tagasilööki. Küllap leiaksid siis paljud võimaluse sellest mööda hiilida - või lihtsalt riigist minema kolida. Vaadakem, mis toimub Rootsis, mis on ju täiesti sotsialistlik riik.

Senine ühetaoline tulumaksusüsteem on meie väheseid eeliseid Euroopa ees. Miks me peame kõike tegema nagu teised, kaotades sellega oma eelised? Peale selle pole Eestis sisuliselt olemas liiga suure sissetulekuga inimesi, me pole võrreldavad Euroopa ega Põhjamaadega - sellel skaalal meil lihtsalt polegi rikkaid.

Rein Järvelill
Mõõdukate aseesimees

Eesti on astmeliseks tulumaksuks valmis. Mida kiiremini sellele üle minnakse, seda parem ühiskonna tervisele. Astmeline tulumaks vähendab kihistumist ja pingeid ühiskonnas ning aitab maksukoormust jaotada nende vahel, kes on võimelised seda kandma. Astmelise tulumaksu sisseviimisel ei tohi väheneda riigi maksutulu, tulumaksustamisel tuleb arvestada isiku kõiki tulusid, sh dividenditulusid ning reformi tulemusel peaks vähenema keskmise töötaja maksukoormus.

Seetõttu on otstarbekas mitte tõsta maksuvaba miinimumi, alandada esimest maksuastet ligi 20-22 protsendile ning viia sisse kõrgem maksumäär 40-50 protsenti alates kahekordsest keskmisest sissetulekust. Ettepanek põhineb tulumaksu laekumise alusel tehtud rehkendustel ja peaks kindlasti rõõmustama paljusid ettevõtjaid.

Lennart Meri
endine president

Usun, et ühtne tulumaks, mis riigi taasehitamise ja üldise vaesuse ajal oli parim lahendus, peab nüüd kaduma astmelise tulumaksu eest. Ebavõrdsus vaesema ja rikkama sotsiaalse kihistuse vahel on kasvanud liiga suureks, liiga suureks väiksele maale, kus kõik tunnevad kõiki.

Usun, et järgmistel parlamendivalimistel saab keskseks küsimuseks astmelise tulumaksu elluviimine ja võidavad need parteid, mis toetavad tingimusteta seda lahendust. See vastab ka ootustele. Eesti on saavutanud need eesmärgid, mille püstitas 1992. aasta parlamendivalimistel. Nüüd on aeg püstitada uued eesmärgid ja leida lahendused, mis oleksid Euroopa Liidu kõige väiksema riigi jõule sobivad. (Kõnest Eesti-Soome Ärijuhtide Ühingus, 13.11.02.)

Jaak Leimann
Tallinna Tehnikaülikooli professor

Olukorras, kus vaeseid on meil märksa rohkem kui rikkaid, on ideel, et rikastelt võiks natuke ära võtta ja äkki siis mõni vaene saaks pisut juurde, ilmselt toetuspinda. Selles mõttes ma mõistan Keskerakonda, kes julgelt selle ideega välja läheb.

Iseküsimus on, et kui rehkendused läbi teha, siis ei pruugi lõpptulemus selline olla, nagu need valmisolijad arvavad ja loodavad. Kui vanades küpsetes ühiskondades nagu Rootsi see süsteem enam-vähem siiski töötab, siis meile on selline üleminek siiski mingil määral tagasiminek. Ma kardan, et ühiskond ei ole veel selleks küps ja selle nõksuga ei lahenda meie praegusi probleeme.

Aga see on selline valimiskampaanias ja majanduspoliitikas igaühele mõistetav asi. Sellepärast astmelise tulumaksuga ka muidugi tegeldakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles