Kelmuses süüdistatav endine ERA Panga juht eitas kuritegu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Endine ERA Panga juhatuse esimees Jaak Kiiker eitas täna Tallinna linnakohtus alanud protsessil oma süüd kelmuse katses ning dokumentide võltsimises.

Lisaks Kiikerile eitas oma süüd täna ka ERA Panga omaniku Andres Bergmanni endine tüdruksõber Kristi Meriväli, keda süüdistatakse kelmuse katses ning ametliku dokumendi võltsimises. Süüdimõistmisel ähvardab kohtualuseid maksimaalselt kuni viieaastane vabadusekaotus. Kohus kuulas täna tunnistajana üle ka Bergmanni, kes ütles, et Meriväli töötas pangas konsultandina. «Arvestades Merivälja töö panust oli temaga sõlmitud lepingu maht tasu osas 100.000 krooni,» ütles Bergmann täna kohtule. «See oli veel tagasihoidlik, sest töödega oli kiire ja enne avamist töötas Meriväli lausa 24 tundi päevas.» Prokuröri küsimusele, miks Meriväljaga leping registreeriti sõlmimisest kaks aastat hiljem, ei osanud Bergman vastata. «Tähtis oli see, et Meriväli sisuliselt neid töid tegi, mitte see, miks seda õigel ajal ei sisestatud. On absurdne, et lepingud Kiikri ja Meriväljaga võisid olla fiktiivsed,» nentis ta kohtule. Merivälit süüdistatakse selles, et ta esitas 1999. aasta 10. augustil ERA Pangale pankrotimenetluse käigus 100.000kroonise nõudeavalduse, mille aluseks oli tema ja Kiikeri koostatud fiktiivne tööettevõtuleping, mille kohaselt kohustus Meriväli ERA Panga Tallinna filiaali ruumides teostama ehitustöid. Vastavalt Meriväli ja Kiikeri vahel sõlmitud fiktiivsele tööettevõtulepingule pidi Meriväli ERA Panga Tallinna filiaalis teostama järgmisi töid: põrandakattematerjalide valimine ja tellimine, valgustite valimine, ruumide ja vaheseinte asetus, mille eest pidi ERA Pank talle tasuma 100.000 krooni. Lisaks esitas Meriväli ERA Panga pankrotihalduritele tööettevõtulepingu lisa selle kohta, et loetletud tööd on tehtud nõutava kvaliteediga ning tellijal ei ole tööettevõtja vastu pretensioone. Tegelikkuses polnud Kiiker ja Meriväli eelmainitud lepingut sõlminud ning nimetatud kohustust polnud ka ASi ERA Pank raamatupidamises kajastatud. Kohtualuste kuritegu jäi lõpule viimata, sest 8. märtsil 2000. toimunud ERA Panga võlausaldajate üldkoosolekul ei tunnustatud Meriväli poolt esitatud nõuet põhjusel, et puuduvad nõude alusdokumendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles