McChrystal: bin Ladeni tapmine on Al-Qaedast jagusaamise võti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Stanley McChrystal
Kindral Stanley McChrystal Foto: AP / Scanpix

Osama bin Ladeni tapmine või tabamine on terrorivõrgustikust Al-Qaeda jagusaamise võti, ütles Afganistani liitlasvägede komandör USA kindral Stanley McChrystal eile Ühendriikide kongressis.


McChrystali sõnul on bin Laden ikoon, kelle eluspüsimine julgustab Al-Qaedat kõikjal maailmas tegutsema.

«Tema kinnivõtmine või tapmine ei anna meile võitu Al-Qaeda üle, aga minu arvates ei suuda me Al-Qaedat lõplikult võita, kuni ei ole teda kinni võtnud või tapnud,» ütles kindral senati relvateenistuste komiteele.

USA arvates varjab bin Laden, keda peetakse ligi 3000 inimese elu nõudnud 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute korraldajaks, end kusagil Afganistani-Pakistani piiriala mägedes.

USA Afganistani suursaadik Karl Eikenberry tõdes komitees tunnistust andes samuti, et bin Ladeni kinnivõtmine või tapmine «on ameerika rahva, õigupoolest kogu maailma jaoks ikka veel tähtis».

McChrystal ja Eikenberry andsid senatikomiteele aru seoses uue Afganistani sõja strateegiaga, mille president Barack Obama hiljuti avalikustas, lubades saata Afganistani 30 000 lisasõdurit.

USA rahvusliku julgeoleku nõunik James Jones ütles pühapäeval CNN-ile, et viimaste luureandmete kohaselt asub bin Laden «kusagil Põhja-Waziristanis, mõnikord Pakistani poolel, mõnikord Afganistani poolel, peites end väga karmis mägipiirkonnas».

USA kaitseminister Robert Gates ütles aga pühapäeval, et Washington ei tea, kus bin Laden on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles