Perearstid on tellinud 100 000 doosi uue gripi vaktsiini

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisekaitseinspektsioonile on esitatud taotlus 100 000 uue gripi vaktsiini doosi kohta.
Tervisekaitseinspektsioonile on esitatud taotlus 100 000 uue gripi vaktsiini doosi kohta. Foto: AFP / Scanpix

Eile õhtuse seisuga oli 85 protsenti Eesti maakondade terviseasutustest saatnud taotluse tervisekaitseinspektsioonile 100 000 uue gripi vaktsiini doosi kohta.


Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normeti sõnul näitab sotsiaalministeeriumi andmebaaside põhjal tehtud prognoos, et esimesse riskigruppi kuulub umbes 120 000 inimest.

Enamiku maakondade kõigi terviseasutuste poolt on tellimused esitatud, täielik nimekiri puudub veel kuuest maakonnast. Normeti sõnul ootavad nad jätkuvalt ka puuduvaid tellimusi.

«Kõige suurem murelaps on Ida-Virumaa, kus tellimuste esitamise protsent on natuke üle 50ne,» selgitas terviseala asekantsler. Sotsiaalministeerium on palunud kohalikul tervisekaitseosakonnal täiendavalt ärgitada terviseasutusi tellimusi saatma.

Kõik terviseasutused pole tellimust esitanud veel Tartumaal, kust oli eile õhtuks saatnud tellimuse 95 protsenti terviseasutustest. Lääne-Virumaal olid tellimuse esitanud 91 protsenti, Tallinnas ja Harjumaal 70 protsenti, Läänemaal 92 protsenti ning Järvamaal 84 protsenti asutustest.

Järgmise nädala alguseks jõuab Eestisse 50 000 doosi vaktsiini, mis jagatakse laiali kõikide terviseasutuste vahel võrdselt. Selle, kes eelisjärjekorras reaalselt vaktsineeritud saab, otsustab perearst.

Vaktsineerimine saab Ivi Normeti sõnul reaalselt alata järgmise nädala keskel ning tema hinnangul ei jõuakski enne uue koguse tulekut aasta lõpul rohkem vaktsineerimisi teostada.

Aasta lõpuks peaks Eestisse jõudma täiendavalt 100 000 doosi uue gripi vaktsiini ning uuel aastal on oodata 15. jaanuariks ning enne 15. veebruarit kaks kogust vaktsiini, mis kokku moodustavad 100 doosi.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler seletas, et iganädalaselt hakatakse aruandlust pidama, selgitamaks välja, kui paljud esimese riskigrupi inimestest soostuvad ennast vaktsineerima. Selle põhjal koostatakse teises järjekorras olevate inimeste nimekiri.

«Jaanuari esimesel nädalal otsustame ära, kes siis oleksid teises järjekorras need inimesed, kes soovi korral saavad ennast vaktsineerida,» selgitas Ivi Normet.

Vaktsineerimine on patsiendile tasuta, selle maksab perearstidele kinni haigekassa. Üks vaktsineerimine läheb haigekassale maksma 67 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles