Sylvesteri müük on tänavune tipptehing

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sylvester ja Soome-Rootsi kontsern Stora Enso sõlmisid eile Eesti tänavuse suurtehingu, millega Stora Enso ostis ligi kahe miljardi krooni eest Sylvesterilt 66 protsenti saetööstustest ja kõik puiduhankefirmad. Sylvester investeerib saematerjali järeltöötlusse Sylvester läheb soomlaste kontrolli alla

Eile allkirjastasid 97 Sylvesteri aktsionäri Tallinna Radisson SASi hotellis müügilepingu, millega loovutasid Stora Ensole proportsionaalselt oma aktsiatest kaks kolmandikku. Tehingu kogumaksumust osapooled ei avaldanud, kuid asjatundjad on tehingu väärtuseks hinnanud ligi kaks miljardit Eesti krooni.

Osapooled loodavad tehingu lõpetada jaanuari lõpuks, sest jõustumiseks peavad selle heaks kiitma Eesti, Läti, Austria ja Saksamaa konkurentsiametid.

Sylvesteri nõukogu esimehe Mati Polli hinnangul tagab tehing ettevõtte jätkusuutlikkuse ja konkurentsivõime ka Euroopa Liidus. «Kokku on lepitud investeeringud mitmeks aastaks, mis loovad täiendavaid töökohti olemasolevate saetööstuste juurde,» kinnitas Polli.

Stora Enso Timber võib osta ka ülejäänud 34 protsenti Sylvesteri aktsiatest, mis esialgu jäävad veel ettevõtte eestlastest omanikele. Stora Enso Timberi juhid ei osanud öelda, millal Stora Enso võiks ka Sylvesteris vähemusosaluse omandada.

Piiranguid pole

Aktsiate müügileping ei sisalda Polli kinnitusel mingeid piiranguid Sylvesteri endistele omanikele taas puidutööstusse investeerimiseks.

«Kaksteist aastat eneseteostust puidutööstuses on olnud piisavalt pikk aeg, et mitte tehtuga uuesti konkureerima hakata,» kinnitas Polli. «Me ei taha seda teha.»

Polli kinnitusel jäävad Sylvesteri tütarettevõtete juhid ja spetsialistid edasi tööle. Sylvesteri nelja okaspuu- ja kolme lehtpuusaeveski tootmisvõimsused suurenevad 2005. aastaks 950 000 m³-ni. Stora Enso plaanib eelolevatel aastatel laiendada oma saetööstusi ja metsamaterjali varumist ka Lätis, Leedus ja Venemaal.

Sylvesteri koostööpartner on Stora Enso olnud juba 1995. aastast, kui omandas Imavere saeveski aktsiatest 19,9 protsenti. Hiljem tõusis osalus praeguse 34 protsendini.

Mati Polli kinnitusel ei mõjuta Stora Enso ja Sylvesteri ühinemine puiduturgu. «Meie analüüsid näitavad, et meie turuosa ei muutu kriitiliseks,» nentis ta.

Sylvester sai tänavu üheksa kuu kokkuvõttes 1,475 miljardi kroonise käibe juures 139 miljonit krooni kasumit.

Stora Enso ja Sylvesteri omanikud sõlmisid kavatsuste protokolli Sylvesteri osaluse müügiks tänavu augustis.

Turuliider Euroopas

Tehingu jõustumisel kasvab Stora Enso saetööstuste jõudlus 6,5 miljoni kuupmeetrini aastas, mis teeb ettevõttest Euroopas turuliidri ja tugevdab tema positsiooni kolme suurema selle ala ettevõtte hulgas maailmas.

Stora Enso Timber Oy Ltd on rahvusvaheline metsatööstusfirma, mille aastakäive on 1,32 miljardit eurot (20,653 miljardit krooni). Ettevõtte 27 saeveskis ja 17 puidutöötlemistehases Põhja- ja Kesk-Euroopas töötab kokku 4600 inimest.

Suuremate Sylvesteri osalusega saeveskite tootmismahud

2001 2002 prognoos

• Imavere saeveski 305 000 330 000

• Paikuse saeveski 143 000 165 000

• Launkalne saeveski - 80 000

• Näpi saeveski 62 323 75 000

• Sauga saeveski 23 000 55 000

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles