Gruusia pürib suurima Afganistani panustaja tiitlile

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõdurid.
Gruusia sõdurid. Foto: AFP / Scanpix

Gruusiast saab suurim

per capita

panustaja Afganistani vägedesse, kuigi me ei ole veel NATO liige, kuulutas selle riigi president Mihhail Saakašvili täna Bonnis Euroopa konservatiivsete erakondade kongressil.

 

«Gruusia ei taha olla mitte ainult Euroopa julgeoleku tarbija, vaid ka pakkuja,» kasutas Saakašvili nii mõnegi siinse poliitiku suust kõlanud konstruktsiooni, kuulutamaks, et suvel tänu ajutiselt lisakompanii Estcoy-E Afganistani saatmisele Eestile langenud tiitel on nüüd nende jagu.

Möödunud kuul läkitas Gruusia oma esimese 170-mehelise kompanii Ida-Afganistani Prantsuse väejuhatuse alla. Nüüd valmistuvad grusiinid saatma veel vägesid Lõuna-Afganistani eestlastegi teenistuspaigaks olevasse Helmandi provintsi USA väejuhatuse alla.

Ühtekokku plaanib 4,6 miljoni elanikuga Gruusia läkitada Afganistani tuhatkond meest. 

Saakašvili sõnade kohaselt ei võta Thbilisi Afganistani nii põhjalikult ette sugugi mitte ainult lihtsalt USA ja teiste NATO riigidega heade suhete hoidmise nimel. «Kui meie liitlased keskenduvad teistele küsimustele, muutub meie vaenlane aktiivseks,» on Saakašvili selgitanud ajalehele The New York Times. «Mida rutem leiab Afganistani olukord lahenduse ja mida rutem saab Iraagi sõda läbi, seda rohkem kaitset Gruusial on.»

Lisaks loodavad Gruusia sõdurid Saakašvili sõnul saada Afganistanist väärtuslikke kogemusi. 

Enne mullust augustisõda oli Gruusia väekontingent Iraagis suuruselt kolmas USA ja Suurbritannia järel. Kui Venemaa nende riigile kallale tungis, toimetasid Ameerika transpordilennukid kõik nende sõdurid rekordilise 48 tunni jooksul tagasi kodumaale ja täitsid nendest Iraagis tühjaks jäänud kohad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles