Toots hoiatab valijaid: poliitikud täidavad oma lubadusi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimismullid
Valimismullid Illustratsioon: Urmas Nemvalts.

Tallinna Ülikooli politoloogi Anu Tootsi sõnul ei seosta inimesed pahatihti valitsuse otsuseid ja seda, et nad ise valisid samad poliitikud seda tegema ehk oma programmi ellu viima.


Rahvaliidu ja sotside korraldatud ümarlaual «Erakonnademokraatia: mustad vs valged jõud?» esinenud Toots viitas politoloog Hans-Dieter Klingemanni uuringutele, mis näitavad, et parteid viivadki paljud oma valimislubadused ellu.

Tema sõnul on olukord sama ka Eestis, kuigi meedia kipub sisendama rahvasse vastupidist sõnumit. «Eesti valijat püütakse veenda selles, et ta ei saa nagunii midagi: lubadus on lubadus ja poliitka ei ole seotud lubadustega.»

Toots märkis, et kui valijad aru saaksid, et valimislubadused ja tegelik poliitika on omavahel seotud, hakkaksid nad ka rohkem erakondade lubadustesse süvenema ja hääletamisel nendega arvestama.

Tema sõnul võib isegi haldusjuhtimise ja riigiteaduste tudengite seas märgata hämmingut, kui üritada neile selgitada, kuidas paremliberaalse Reformierakonna poolt hääletamine ja kõrghariduse kaubastumine omavahel seotud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles