Linn tõi jõuludeks viis kuuske

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kõrgeim, 22 meetri kõrgune jõulukuusk seisab Raekoja platsil.
Tallinna kõrgeim, 22 meetri kõrgune jõulukuusk seisab Raekoja platsil. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tänavu toodi ametlikud jõulukuused vaid nelja Tallinna linnaossa, Nõmmel ja Pirital eelistatakse kasvavaid kuuski.


Peale Kesklinna valitsuse, kelle ülesandeks on Raekoja platsi kuuse toomine ja ehtimine, on jõulupuude eest hoolitsenud veel Põhja-Tallinna, Mustamäe ja Haabersti linnaosavalitsused.

Kesklinna valitsusele läheb Raekoja platsi kuusk koos toomise, ehtimise ja hilisema viimisega maksma pisut alla saja tuhande krooni. Enam kui 50 000 krooni eest aitasid kuuse toomise juures sponsorid.

Raekoja platsi kuuse 22 meetrile jäävad teiste linnaosade kuused siiski alla. Mustamäe kuusk on umbes 15 meetrit kõrge ning asub Männi pargis üsna Sõpruse puiestee ääres, «Mõtleva mehe» skulptuuri lähedal. Mustamäe linnamajanduse osakonna juhataja Enn Allikmäe sõnul läks kuuse toomine ja ehtimine maksma umbkaudu 24 000 krooni. Kuuske kaunistavad tuled lülituvad sisse ja välja samaaegselt tänavavalgustusega.

Põhja-Tallinnas on lausa kaks jõulukuuske, mis asuvad harjumuspärastel kohtadel Salme kultuurikeskuse ees ja Stroomi rannas rannahoone lähedal. Salme tänava kuusk on üheksa meetrit kõrge ning Stroomi ranna oma 13 meetrit. See on ka ainus, mis keset päeva rõõmsalt tuledes särab. Kuuskede lõplik hind on linnaosa avalike suhete nõuniku Eno Leiese sõnul veel kokku leppimata. «Alguses pidime saama hoopis teised kuused, mille hind oli teada. Aga siis toodi need puud ja nende hinnas pole veel kokku lepitud,» ütles Leies.

Haabersti avalik jõulukuusk seisab Nurmenuku keskuse ees. «Kuusk on pärit Lääne-Virumaalt Käru külast ja on umbes 14 meetrit pikk. Koos toomise-viimise ja utiliseerimisega maksab see 30 000 krooni,» rääkis Haabersti pressinõunik Elina Rannaste.

Nõmme linnaosa loobus kuusetoomise traditsioonist juba kolm aastat tagasi ja ka Pirital eelistatakse kasvavat kuuske. Nõmme ametlik jõulupuu on 2006. aastal Nõmme Ema parki istutatud nulg, mis on tänaseks juba enam kui kahe meetri kõrgusekskasvanud.

«Mõne aasta eest leiti, et ei ole mõistlik elusat puud maha võtta. Seda enam, et Nõmme on niisugune linnaosa, kus roheline ja keskkonda säästev elulaad on iseenesestmõistetav.
Siis istutatigi see väike nulg, mis loodetavasti suureks kasvab,» rääkis Nõmme pressiesindaja Jukko Nooni. Ta lisas, et reede pärastlõunaks peaks umbes kolme ja poole meetrine jõulupuu jõudma ka Nõmme turule.

Pirita linnaosa avalike suhete nõuniku Priit Pruuli sõnul leidis sealne linnaosavalitsus, et targem on ehtida elavat puud. Nii ongi jõulukaunistused pandud linnaosavalitsuse hoonest üle tee asuva postkontori juures kasvava kuuse külge.

Lasnamäe linnaosa valitsus on samuti kuuskede toomise raha kokku hoidnud, seal tasus kuuskede toomise ja ehtimise eest AS Aadam. «Jõulukuuski on Lasnamäel neli. Need asuvad Lindakivi kultuurikeskuse juures, Majaka ja Lasnamäe tänavate nurgal haljasalal ja Pae 49 ees haljasalal. Samuti on ehitud kasvav kuusk Linnamäe tee 79 ning 81 vahel asuval haljasalal,» loetles Lasnamäe avalike suhete nõunik Johannes Merilai.

Kristiines oma suurt jõulupuud ei olegi. «Meie oma jõulukuuske ei too, sest lähedal on nii Kesklinn kui Mustamäe, kuhu nagunii kuused tuuakse,» põhjendas linnaosa avalike suhete nõunik Ljubov Semjonova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles