Reformierakonna sülearvuti vargus ajas kapo ärevile

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutid
Arvutid Foto: SCANPIX

Kaitsepolitseis algas eilne tööpäev häirega. Öösel politseis registreeritud sündmuste seas torkas silma Tallinna Kesklinna politseijaoskonnale tehtud avaldus, kus räägiti riigisaladusi sisaldanud sülearvuti vargusest vanalinna ööklubist Inferno.



Mõne tunni jooksul riigi otsituima sülearvuti IBM X61S ametlik omanik on Reformierakond, selle kasutaja aga erakonna pressiesindaja Silver Pukk, kes pidi eile juhtunu kohta põhjalikke selgitusi andma.



Kapo ärevile ajanud teade, et arvuti sisaldas riigisaladusi, osutus siiski eksitavaks. Nagu 26-aastane pressiesindaja uurijatele selgitas, sattus viide riigisaladuse vargusele avaldusse pelgalt seletuse võtnud naispolitseiniku viletsa eesti keele oskuse tõttu.



Puki sõnul küsis ametnik temalt, mida arvuti sisaldas, ja kuuldes umbmäärast vastust «riigiasju», pani selle ilmselt oma tõlgendusena kirja riigisaladusena. «Juhtisin sellele veale tähelepanu ja kirjutasin selgitava paranduse ka avaldusse,» kinnitas Pukk eile. «Töötan kommunikatsiooni, mitte saladuste kallal.»



Ka juhtunut uuriv Põhja politsei kinnitab, et asjaolusid täpsustades selgus, et riigisaladused varga küüsi langenud pole ja intsidenti uuritakse tavalise vargusena.



Küll aga oli arvutis palju Reformierakonna dokumente, mida Pukil igapäevases töös vaja on. Pukk aga eitab, et kaduma oleks läinud olulised dokumendid. «Arvutis olid vaid minu kirjatükid – artiklid. Kogu tööalane elektronkirjavahetus on talletatud serveris, mitte arvutis,» ütles pressiesindaja.



Tormi veeklaasis põhjustanud seik juhtus ööl vastu neljapäeva kella poole kolme paiku Viru tänaval ööklubis Inferno, mida tuntakse rohkem endise nime Kolumbus Krisostomus järgi. Koos tuttava ajakirjanikuga pooljuhuslikult klubisse sattunud Puki sõnul panid nad sisenedes oma üleriided toolile ja suundusid leti äärde.



Kui nad mõne minuti pärast naasid, olid kadunud Puki mantel ja kott koos sülearvutiga. Koos nendega koduvõtmed, isiklikud dokumendid ja pangakaardid. «Rohkem kahju oli oma mantlist,» nentis Pukk. «See oli hea mantel. Ja uued pangakaardid tuleb tellida. Igal juhul loodan, et leitakse üles need tõprad, kes teiste asju varastavad, kõige rohkem ongi kahju just isiklikest asjadest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles