Teadlane heidab ette uurimistöö unustamist

Marko Püüa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Tehnikaülikooli ehitiste projekteerimise instituudi professori Karl Õigeri sõnul kipuvad riigi uusehitised või vastremonditud hooned lagunema põhjusel, et töö tellijad jätavad kokkuhoiu pärast korraliku uurimistöö tegemata.

Kas see on täiesti tavapärane, et alles renoveeritud maja tuleb peatselt uuesti üle värvida ja krohvida?

Kui mujal maailmas kulub hoonete renoveerimise kogumaksumusest kuskil 16 protsenti uuringuteks, siis meil tahetakse need uuringud poolmuidu saada.

Tahate öelda, et Eestis pannakse majale suvaliselt mingi värv peale ning keegi ei tunne huvi, kas see seal ka püsib või mitte?

Mitte ainult värvid. Meil on suured renoveeritavad objektid, mille nimesid ma ei saa ega tahagi nimetada, sest sellest võiks skandaal tulla.

Need on objektid, kus on väga suuri summasid makstud ning siis avastatud, et ootamatult tekivad suured praod.

Ja siis selgub, et selle hoone kordategemiseks on veel 2,5 miljonit vaja kulutada.

Tegemist on vist puhtalt kokkuhoiuga. Näiteks riigihanked, kus firma surub hinna alla mõtlemata seejuures kvaliteedile.

Te ütlesite väga hea mõtte välja. Olen ka paaris riigihankekomisjonis olnud. Näiteks 60- või 70-miljonilise maksumuse juures on ühe ettevõtja pakkumine pool miljonit odavam. Siis sa ei saa võtta teist, kellel on pool miljonit rohkem. Ehkki sa tead, et ta on parem ehitaja.

Palju on räägitud kokkumängust ehk siis sellest, et riigihankest hoolimata on võitja juba ette teada.

Usun, et see toimib ja keegi teenib selle pealt. On veel selline mäng, et üks firma pakub hinna hästi alla ja võidabki. Kui ehitus käima läheb, siis ta ütleb, et sel ja kolmandal põhjusel kulus ehitamiseks näiteks viis miljonit rohkem. Lagunevaid hooneid

Jaani kirik, mida krohviti ja värviti 1997. a Tallinna linna eelarve rahaga. Krohvi ja värvi irdub nii seintelt kui katuselt.

Pühavaimu, värviti pärast põlemist 2002. a suvel. Värv koorub tornilt.

Oleviste. Torn värviti Tallinna rahaga 2002. a suvel-sügisel. Värvi pudeneb väikeste laikudena kõikjalt.

Allikas: Jaan Tamm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles