Jazzpianist maeti tundmatu inimese pähe

Marko Püüa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas tänaval kokku kukkunud ja surnud jazzpianist Rein Sammet (66) maeti suurest sugulaste ja sõprade ringist hoolimata Tallinnas Liiva kalmistule kui tundmatu inimene. Surnute tuvastamiseks luuakse töögrupid Tallinnas lisandub aastas üle saja nimetu haua Juhtkiri: Küpse kultuuri tunnus Ametkondade koostöö lonkab

Haapsalu Valge Daami mulluse lauluvõistluse võiduloo muusika autori Rein Sammeti surmast said lähedased teada alles 13. veebruaril, kui ta oli juba nädalaid nimetuna Liiva kalmistu mullas puhanud.

Nüüd muusiku ümbermatmist korraldavad, mehest lahus elanud abikaasa Milvi ning vend Jaak Sammet ei mõista siiani, kuidas ei suutnud politsei Rein Sammeti isikut kindlaks teha ja lasi ta tundmatuna maha matta.

Lähedased hakkasid Rein Sammetit otsima 17. jaanuaril.

Kuna ta pidi paar päeva hiljem olema Kosel oma abikaasa isa sajandal sünnipäeval, tahtis naine üle küsida, kas ta on ikka tulemas.

Selgus saabus morgis

Tallinnas üksinda elavat meest ta kätte ei saanud, kuigi helistas korduvalt tema kodusele numbrile.

Veebruari alguses hakkas Sammeti jälgi ajama juba kogu tema sõpruskond. Esialgu otsiti teda Läänemaalt Kullamaalt, kust ta pärit on. Järelepärimisi tehti ka Soome, sest mullu suvel osales Sammet seal kahel jazzifestivalil ning ei peetud võimatuks, et ta on üle lahe läinud.

Lõpuks käisid lähedased ka Sammeti korteris ning kui siis ka midagi ei selgunud, pöördusid nad 12. veebruaril politseisse ning kirjutasid mehe kadumise kohta avalduse.

Tõde selgus päev hiljem, kui omaksed läksid Ravi tänava surnukuuri ja neile näidati tundmatute surnute fotosid.

Ühel tundsid nad ära Rein Sammeti, kes oli selleks ajaks juba kuu aega surnud ja kodutu pähe maha maetud. Mehe lume alla mattunud hauaplaadil seisis nime asemel vaid number 293.

Nimekaart taskus

Selgus, et 66-aastane muusik oli kokku kukkunud Tallinnas Vabaduse väljaku lähistel tänaval.

Pealtnägijate kutsutud kiirabiarstid ei suutnud tema elu päästa ning nii viidigi surnukeha Ravi tänava morgi. Kuna politsei ei suutnud mehe isikut kindlaks teha, maeti ta kaks nädalat hiljem linna kulul maha.

Lahkunu vend Jaak Sammet on hiljem asja üle järele mõeldes leidnud, et kuigi tema vennal polnud dokumente kaasas, poleks isiku kindlakstegemine kuigi keeruline olnud. Ta kinnitas, et lisaks eri taksofirmade nimekaartidele ning soomekeelsele paberilipikule oli vennal taskus ka ühe Tallinnas elava tuttava visiitkaart.

Miks ei helistanud asjaga tegelenud vanemkonstaabel visiitkaardil olnud telefoninumbrile ning miks ei antud tema pilti avaldamiseks politseisaadetele? Neile küsimustele pole Sammeti lähedased tänaseni selget vastust saanud.

Politsei ei leia töös vigu

Tallinna politseiprefektuurist kinnitati Postimehele, et politsei tegi Rein Sammeti isiku tuvastamiseks kõik, mis nende võimuses.

Prefektuur pressiesindaja Rain Uusen väitis, et mehe isiklike asjade hulgas olid taksofirmade visiitkaardid, mitte aga nimelisi visiitkaarte. Küll aga oli konstaabel rääkinud Tallinnas olnud Soome turistidega ning teinud kadunud isiku kohta järelepärimise isegi Soome, sest tema taskust leitud paberi järgi arvati muu hulgas, et tegemist võib olla soomlasega.

Rein Sammeti lähedastel seisab nüüd ees palju asjaajamist, et kuni oma elupäevade lõpuni muusikuna tegutsenud mees lõpuks oma nime all ümber matta.

Tundmatud hauad Liiva kalmistul

Igal aastal maetakse Tallinna Liiva kalmistule sadu inimesi, kelle kohta pole peale tundemärkide midagi muud teada.

1999. aastal maeti 181 tundmatut inimest.

2000. aastal 203 tundmatut

2001. aastal 154 tundmatut

2002. aastal 127 tundmatut

Tänavu on maetud 20 tundmatut

Allikas: Liiva kalmistu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles