Gordon Brown ööbis esimest korda Afganistanis

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Brown.
Gordon Brown. Foto: AP / Scanpix

Nagu teatab uudistevõrk AP saabus Briti peaminister Gordon Brown eile õhtul Lõuna-Afganistani ja jäi esimest korda sellesse riiki ka ööbima.

Öö vastu tänast veetis Brown Lõuna-Afganistanis toimuvate rahvusvaheliste julgeolekuoperatsioonide südameks olevas Kandahari sõjaväebaasis. Põhja pealinna Kabuli ta ei lennanudki, kohtus täna hoopis Kandaharis ka Afganistani presidendi Hamid Karzai ja tema valitsuse liikmetega.

Briti väed, sarnaselt Eesti omadele, teenivad Kandahari naaberprovintsis Helmandis. Ka Eesti üksus Estcoy-9 teenib Briti väejuhatuse all. Suurbritannia rohkem kui 9000 sõjaväelasest koosnev kontingent on Afganistani rahvusvahelistes julgeolekuabijõududes USA järel suuruselt teine.

Britid on kaheksa sõja-aasta jooksul kaotanud 237 sõjaväelast. Tänavu on langenud sada britti, kellest viimane oli 23-aastane kapral Adam Paul Drane. Ta sai surma tulevahetuses mässulistega 7. detsembril, Nad-E-Ali piirkonnas, kus teenib ka Estcoy-9.

Lisaks eestlastele ja brittidele teenivad kogu Afganistani kõige tulisemaks punktiks olevas Helmandis veel USA ja Taani sõdurid. Viimatimainitud riik on oma rahvaarvu kohta Afganistanis enim sõdureid (ühtekokku 30) kaotanud maa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles