Muuli: Tallinn lörtsis kohalike maksude mõtte ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita jahisadam
Pirita jahisadam Foto: Peeter Langovits

Ajakirjanik Kalle Muuli leidis, et Tallinn lörtsis paadi- ja müügimaksu kehtestamisega ära kohalike maksude algse mõtte maksustatavat valdkonda lisaraha abil edendada.

Muuli ennustas ka Raadio 2 saates «Olukorrast riigis», et Tallinn hakkab nende sissenõudmisega veel tulist kurja nägema, sest ilmselt hakkavad elanikud end näiteks paadimaksu maksmise vältimiseks end linnast välja kirjutama.

Muuli sõnul ei ole ka müügimaksu puhul tegelikult võimalik aru saada, kas eesmärk on nii-öelda luksuskaupade või ebatervislike toodete maksustamine.

«Kohalikel maksudel tavaliselt on selline mõte, et need, kes seda maksavad, selle eest ka midagi saavad - kas kasutatakse selleks, et seda valdkonda kuidagi parandada või edendada,» rääkis ajakirjanik. Ta tõi näite, et müügimaksu eest ehitataks mingeid uusi müügikioskeid, paadimaks on algselt mõeldud selleks, et ehitada mõni kai või sadam.

Ajakirjanik Anvar Samost sekkus seepeale, uurides, kas Muuli teeb nalja või arvab tõesti, et keegi hakkab paadimaksu eest Tallinnas mingit kaid ehitama.

«Kindlasti ei hakka keegi ehitama ja paljud kindlasti ei hakka seda ka maksma, kuna kirjutavad end mujale sisse,» vastas Muuli. «Aga kohalike maksude mõte saab sellega lörtsitud ja ma ei saa aru, miks oli vaja mõne miljoni pärast sellist jama Tallinna linnas tekitada,» oli Muuli nördinud.

Samost kordas seepeale oma varasemat mõtet, et Edgar Savisaar ja Keskerakond kasutavad paadimaksu sõnumina kellelegi, kes tahaksid Tallinnas maamaksule ülempiiri seada - viidates Isamaa ja Res Publica Liidule.

Samost viskas õhku ka küsimuse, miks on Tallinna müügimaksust vabastatud rasedusvastased vahendid. «See tundub olevat ideoloogiline või maailmavaateline valik, aga millest see lähtub?»

«Reformierakond omal ajal kehtestas ju vanemapalga, ilmselt siin mingisugune seos on, või vastandumine,» vastas seepeale Muuli. «Gigantide heitlus!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles