Riigieelarveliste kohtade hulk ülikoolides jääb samas

Kajar Kase
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna tehnikaülikool
Tallinna tehnikaülikool Foto: Marina Puškar.

Kõrgkoolid kohustuvad järgmisel aastal ette valmistama 6537 kõrghariduse esimeste astmete lõpetajat ja 271 doktoriõppe lõpetajat, mis on sama palju kui sel aastal.

Ka doktoriõppe koolitustellimus ei suurenenud, kuid doktorandid hakkavad 2009. aastast saama doktoritoetust senise 10 kuu asemel 12 kuu jooksul.

Koolitustellimuse prioriteedid akadeemilisel suunal on tehnikaalad, arvutiteadused, tootmine ja töötlemine, füüsikalised loodusteadused, bioteadused ja keskkonnakaitse ning tervishoid.

Rakenduskõrghariduses on prioriteetsed õppesuunad tehnikaalad, arvutiteadused, tootmine ja töötlemine, tervishoid ja isikuteenindus.

Prioriteetsetel õppesuundadel tagab riiklik koolitustellimus tasuta õppekoha suuremale osale õppijatest kui teistel erialadel, näiteks sotsiaalteadustes.

Samas on konkurss nendele õppekohtadele väiksem ja väljalangevus neilt suurem. Need asjaolud piiravad võimalust riiklikku tellimust nendes valdkonnas suurendada.

Ministeerium hindab 2009. aastal alates 2002. aastast sõlmitud lepingute täitmist, seda eestkätt riigikontrolli 27. juunil avaldatud aruande valguses, mis osutas suurele katkestajate arvule mitmetel riigi poolt eelistatud ja rahastatud erialadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles