Hingesugulased vahetavad muusikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaaskannatajad melomaanid! Unustage KaZaA, Xolox ja teised nendesarnased! SoulSeek on melomaani ideaalprogramm, mis aitab kõrvu paitada laia muusikavalikuga ja suhelda teiste endasugustega ega tüüta reklaamidega, ei kogu salaja teie kohta infot ega muutu muul moel häirivaks.

Nii võiks alata kiidulaul minu hinnangul parima muusikavahetusprogrammi SoulSeek (www.slsk.org) auks ja ülistuseks. Miks ma kasutan SoulSeeki juba terve aasta ja soovitan seda kõigile oma sõpradele? Selleks on viis põhjust.

Esimene põhjus: lihtne otsing

SoulSeeki abil mp3-formaadis muusikat otsida on äärmiselt lihtne: klõpsad nupuribal kirja «Search Files», kirjutad otsingureale bändi nime või osa laulu pealkirjast ning klõpsid nupule «Search». Hetke pärast ilmub otsingurea alla kasti halvemal juhul kümnete ja paremal juhul sadade soovitud failide nimestik.

Loomulikult saad otsingu toimumise ajal juba järgmise otsingu käivitada või teiste SoulSeeki kasutajate virtuaalsetes plaadiriiulites sobrada.

Kõik see on failivahetusprogrammides tavaline ja SoulSeek ei paista siin millegi poolest silma. Lihtne ja mugav, nagu ikka.

SoulSeeki eristab teistest muusika lai valik: proovige mõne teise failivahetajaga leida selliste legendaarsete bändide muusikat nagu Vanilla Fudge või Grand Funk Railroad. Või hoopis Led Zeppelini kõiki plaate. Siin ei ole kohanud veel kedagi, kes suudaks vääriliselt vastu seista SoulSeeki melomaanide kommuunile.

Teine põhjus: lihtne failide laadimine

Kui oled otsinguga ühele poole saanud, tuleb faile oma arvutisse sikutama asuda. Nende kasutajate failid, kelle arvuti töötab ning mis on tõmbamisvalmis, on mustad, «magavate» kasutajate ja arvutite omad hallid. Seega: vaata esmajärjekorras musti failikirjeid.

Iga loo puhul on kirjas ka see, kui kiiret internetiühendust faili omanik kasutab. Mida suurem on number selles tulbas, seda kiiremini jõuab fail sinuni.

Faili oma arvutisse tõmbamiseks klõpsad kaks korda faili nimele ning see asubki sinu poole teele, nagu näed aknast «Transfers».

Tahad endale tõmmata tervet kataloogi, milles ihaldatud fail asub? Aga palun, klõpsad hiire paremat nuppu ning valid menüüst «Download Containing Folder».

Ükski muusikavahetamine pole täiuslik enda poolt muusika vastu pakkumiseta. Selleks valid nupu «File Sharing» ning märgid ära kataloogi, milles asuvaid faile pakud teistele tõmbamiseks.

«Transfersi» aknas saad ära määrata ka selle, mitut faili tahad korraga endale tõmmata ning mitut korraga välja jagada. Samuti saad ära märkida kiiruse, millega suudad faile laadida ja välja jagada.

Kui oled aeglasema netiühenduse otsas, soovitan korraga laadida paari-kolme faili ja ühte faili lasta enda arvutist teistel tõmmata. Allalaadimiskiiruseks sel juhul mitte üle 33 kilobiti sekundis (KBPS) ja failide saatmiseks mitte üle 5 KBPS.

Kui kasutad kiiret ühendust, soovitan tõmmata korraga mitte üle 200 faili ja saata üle viie. Allalaadimiskiiruseks 0 ehk nii kiiresti kui võimalik ning üleslaadimise kiiruseks 33.

Hea tava on korraga mitte märkida tõmbamiseks rohkem faile, kui oled märkinud korraga allatõmmatavate failide hulgaks.

Kolmas põhjus: muusikas sobramine

Kui oled leidnud inimese, kellelt saad ihaldatava muusikapala endale tõmmata, võid klõpsata selle loo juures parempoolset nuppu ja valida menüüst «Browse User’s Files». Siis pääsed ligi kodaniku virtuaalsele plaadiriiulile ning ehk avastad sealt veel midagi põnevat, mida endale tõmmata.

Neljas põhjus: intelligentne vestlus

Hea tooni hulka kuulub enne kaasmelomaani plaadiriiuli «tühjaks tõmbamist» temalt selleks luba küsida ning - miks ka mitte - paar sõna vahetada. Sõnumi saatmiseks klõpsida taas failinimel paremat nuppu ja valida menüüst «Send Message». SoulSeek avab sõnumiakna ja saadki vestlust alustada.

SoulSeek pakub ka võimalust kasutada sadu jututube, millesse koonduvad üldjuhul sarnase muusikamaitsega inimesed. Vaid mõned näited jututubade nimedest: Undeground HipHop, Psytrance, Punk/Hardcore/Gring või hoopis Eestlased.

Topeltklõps sobiliku jututoa nimele SoulSeeki paremas alanurgas olevas nimestikus ja oledki jututoas, et kas lobajuttu või asjalikku teksti kirjutada või hoopis jutukakaaslaste failides ringi vaadata.

Viies põhjus: ei mingit jama

SoulSeek ei külva su arvutit reklaamidega üle ega kogu salaja infot selle kohta, kus sa surfad ning millised küljed sulle meeldivad. Selles puudub nii reklaam- kui ka spioonvara.

Ja kuhu jääb eetika?

Kuid kas ikka on eetiline plaaditööstuse jalgealust õõnestada ja muusikat varastada, jättes plaadikompaniid ja esitajad väärikalt välja teenitud rahast ilma? Mõnel juhul on vastus jaatav, sest endiselt pole Eesti plaadipoodide muusikavalik nii hõlmav kui SoulSeeki oma.

Teine enda käitumist õigustav argument on see, et hangin SoulSeeki vahendusel infot muusika kohta, millele pole varem peale sattunud. Kuulan mõned lood ning kui leian uue lemmikbändi, siis vahel ostan ka plaadi. Sest plaadiümbrise käes keerutamine ja selle hankimise üksikasjade meenutamine on mõnu omaette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles