Lahkuv haridusminister värbas Tallinna osakonnajuhatajaid

Villu Päärt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohe ametist lahkuv haridus- ja teadusminister Mailis Rand võttis ministeeriumi tööle kaks osakonnajuhatajat töökohaga Tallinnas, kuigi nende juhitavad osakonnad asuvad Tartus. Repliik: Segasumma suvila

Minister Ranna sõnul on oma allkirjaga ministeeriumi tulekut kinnitanud varem Jaan Tõnissoni instituudis töötanud Sulev Valdmaa, kes asub juhtima üldharidusosakonda.

Samuti hakkab põhiliselt Tallinnas tööle kutse- ja täiskasvanuhariduse osakonna juhataja Sirje Jõgiste, kes varem juhtis haridusministeeriumi koolivõrgu büroo Lääne-Eesti osakonda, asukohaga Pärnus.

Võrdselt kahes linnas

«Valdmaa palus, et ta oleks suurema osa ajast Tallinnas. Sõltub järgmisest ministrist, kuidas kokkulepe saavutatakse,» mainis Rand.

Jõgiste töögraafikus hakkab olema võrdselt Tallinna ja Tartu päevi. «Nagu ma ka ise tegin,» sõnas Rand.

Jõgiste ise nimetas olukorda, milles ta on nõustunud alates 21. aprillist tööle asuma, raskeks. Täiskasvanu- ja kutsehariduse osakond paikneb Tartus, tema selle juhatajana Tallinnas.

«See on väga keeruline. Aga kõik alates ministrist kuni madalamatel ametipostidel olijateni liiguvad kahe linna vahel. Ma tahan loota, et see olukord muutub, ma ei kujuta ette, et ministeeriumil Tartus võiks olla väga pikka perspektiivi,» märkis Jõgiste.

Ranna sõnul lähtus ta oma nägemusest, mille järgi peaksid mõned ministeeriumi tippametnikud töötama Tallinnas. «See on kasulik, sest mõned ametnikud sõidavad siis vähem. Näiteks kõrghariduse talituse töötajad sõidavad Tallinna ja Tartu vahet mitu korda nädalas,» lausus Rand. «Kui ministeerium jääb Tartusse, siis on strateegiliselt vajalik, et mõned inimesed asuvad Tallinnas. Eelarve ei kannata sõitmist välja.»

«Aga eks see jääb Maimetsa otsustada,» viitas Rand Toivo Maimetsale, kes on andnud nõusoleku asuda tuleval nädalal ametisse astuvas valitsuses haridus- ja teadusministri kohale.

Maimets ütles Ranna personaliotsustest kuuldes: «Ma pean esmalt uurima, millised on tema õigused neid otsuseid teha. Kui tal on õigus nii teha, siis tuleb vaadata, kuidas edasi minna sellest päevast, kui minul on ministrivolitused.»

Maimetsa sõnul on raske ette kujutada, et ministeeriumi osakonnajuhataja juhib Tartus asuvat osakonda ise Tallinnas istudes. «Haridusministeerium asub Eesti vabariigis Tartus,» lisas ta.

Haridus- ja teadusministeeriumi poliitikaosakonna jagunemisel neljaks osakonnaks tekkis ministeeriumil vajadus leida neli uut osakonnajuhatajat. Selleks tegi minister ise inimestele pakkumisi, avalikku konkurssi ministeerium välja ei kuulutanud.

Noorsooosakonna juhtimiseks tegi Rand ettepaneku minister Tõnis Lukase poliitilise nõunikuna ministeeriumi tulnud ning seejärel noorsoopoliitika nõunikuna töötanud Kalmar Kursile, kuid viimane seadis tingimuseks, et tema kinnitaks ametisse järgmine minister.

Tallinnas seitse inimest

Teaduse ja kõrghariduse osakonna juhatajat Rand leida ei suutnud. Tema väitel käisid läbirääkimised mitmete teadlastega, kuid ministeeriumi palgatase ei olnud ülikoolide professoritele ahvatlev.

Haridus- ja teadusministeeriumi Tallinna esinduses on seni püsivalt töötanud seitse inimest, nende seas kolm nõunikku, järelevalveosakonna peainspektor, finantsekspert, esinduse juhataja ja sekretär-asjaajaja. Ministeeriumi uue struktuuri järgi on selles 122 ametikohta. Tallinna esinduse juhataja Ene Ritso kinnitas, et esinduses on olemas ruumid kahe osakonnajuhataja töökabinettideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles