Valjeneb hääl logopeedide ja eripedagoogide kaitseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Sebastian logopeedi Katrin Kirsila juures.
Pildil on Sebastian logopeedi Katrin Kirsila juures. Foto: Liis Treimann

Logopeedide ühing ja eripedagoogide liit väljendasid oma muret selle üle, et Tallinnas kavatsetakse eelarvekärbete nimel loobuda hariduslike erivajadustega õpilastele pakutavatest tugiteenustest. Nende hüüdega ühinesid ka õpilasesindused.

Selle tulemusena jääksid koolid ja lasteasutused muu hulgas ka logopeedi ja eripedagoogi abita.

Ühendused rõhutasid avalikus pöördumises, et tugiteenuste rakendamine on parandanud paljude õpilaste õppeedukust ning taganud võimetekohase õpijõudluse ja seni on see Tallinnas läinud paremini kui teistes omavalitsustes, kus logopeedidest ja eripedagoogidest tuntakse endiselt suurt puudust.

«Teadupärast napib meie riigis logopeede ja eripedagooge, kuna riiklik tellimus ei vasta nõudlusele. Seda enam tuleb hinnata spetsialiste, keda koolid on suutnud oma hariduslike erivajadustega õpilaste koolitamisel rakendada,» seisis avalikus pöördumises.

«Toetame Tallinna koolijuhtide ettepanekut mitte lõpetada hariduslike erivajadustega lastele tugiteenuste osutamist. Avaldame lootust, et linna eelarvekärpe pärast ei pea meie järeltuleva põlve haridus puudulikuks jääma.»

Õpilased ühinevad

Ka õpilasesinduste liit kutsub Tallinna linnavalitsust ja koolijuhte leidma kiiresti lahendust õppetöö kvaliteedi säilitamiseks.

«On murettekitav, et sellised küsimused on lahendamata enne linnaeelarve otsustamist ja viimasel hetkel tehakse kärpeid õppekvaliteedi arvelt,» sõnas liidu esimees Sille Lukk.

EÕEL hinnangul tuleb Tallinna linnavalitsusel, haridusametil ja koolide juhtkondadel teha enam koostööd linna hariduseelarve kokkupanemisel.

«Ei saa nii olla, et linnavalitsus kärbib ja koolijuhid vähendagu teenuseid või et koolijuhid ähvardavad teenuste kadumisega ja linnavalitsus peab raha leidma,» ütles Lukk. Liit peab oluliseks, et koolielu puudutavates küsimustes suudaks Tallinna linn ja ka teised kohalikud omavalitsused oma eelarvete kokkupanemisel ja kinnitamisel teha koostööd kõigi osapooltega.

Linnapea tõrjub väiteid

Tallinna linnapea Edgar Savisaar kinnitas eile, et pealinna koolides jätkub ka tuleval aastal tugiteenuste osutamine ning säilib tasuta koolilõuna.

«Haridusamet on üle pingutanud. Linnavalitsusest ei ole neile saabunud ühtegi käsku kokku hoida tugiteenuste või koolilõuna arvel,» sõnas Savisaar Raepressi vahendusel. Linnapea ütles, et selles valdkonnas on ka teisi kokkuhoiuvõimalusi, mida seni ei ole kaugeltki lõpuni kasutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles