ERR.ee: Pagari tänava keldrite saatus selgub kuu aja jooksul

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoonetekompleks Tallinnas Pagari tänaval, kus Nõukogude okupatsiooni ajal tegutses KGB..
Hoonetekompleks Tallinnas Pagari tänaval, kus Nõukogude okupatsiooni ajal tegutses KGB.. Foto: Toomas Huik.

Tallinnas Pagari tänavas asuva endise KGB hoone müükipanekuga seoses tahetakse vähem kui kuu aja jooksul otsustada, kas kommunismi kuritegude uurimise sihtasutus saab selle keldritesse muuseumi rajada.

Kurikuulsast Pagari tänav 1 keldrist algas tüüpilise arreteeritu teekond GULAGi või veel hullem, mahalaskmisele, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kommunismi kuritegude uurimise sihtasutus tahab, et saagu muust majast mis saab, keldritest peab tulema muuseum.

«Ega sinna keldritesse suurt muud tegevust ette ei kujuta,» nentis kommunismi kuritegude uurimise sihtasutuse üks rajajaid, riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsiooni esimees Mart Laar. «Kui keegi ei taha neid just lammutada, mis oleks väga vale otsus.»

Eesti riik ise praegu muuseumi rajamiseks vajaliku summat, hinnanguliselt 30 miljonit krooni kokku ei saaks, maja müük aga täidaks riigikassat rahandusministeeriumi ootuste järgi 160 miljoni krooni võrra.

Rahandusministeeriumil on aga müügiga kiire ning keldrite saatus tahetakse otsustada vähem kui kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles