Jalakas oli neljas ööpäeva jooksul Lõuna-Afganistanis langenud sõdur

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile, kui Eestisse ning ka kahte Briti ja ühte USA kodusse jõudis Afganistanist surmateade, võttis Sian Goodenough Inglismaal vastu oma 7. detsembril langenud kihlatu kapral Adam Drane'i kirstu.
Eile, kui Eestisse ning ka kahte Briti ja ühte USA kodusse jõudis Afganistanist surmateade, võttis Sian Goodenough Inglismaal vastu oma 7. detsembril langenud kihlatu kapral Adam Drane'i kirstu. Foto: Reuters / Scanpix

Pommiplahvatuses surma saanud eestlasest sai neljas NATO sõdur, kes 24 tunni jooksul Lõuna-Afganistanis langes, vahendas uudistevõrk AFP täna rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAFi) pressiohvitseri kapten Roy Hermkensi sõnu.

Lisaks 19-aastasele nooremseersant Kristjan Jalakasele tappis mässuliste isevalmistatud pomm ka Ameerika Ühendriikide sõduri. Kaks britti said surma mootorrattal oma ohvrite juurde kihutanud suitsiiditerroristi käe läbi. Koos viimastega hukkus ka kaks Afganistani enda sõdurit.

Talibani vaieldamatu lemmikrelv – isevalmistatud pomm – on olnud kõige sagedamini Afganistanis teeninud sõdurite sumapõhjuseks.

Tänavu on Afganistanis surma saanud 495 NATO ja selle liitlasriikide sõdurit. Rängim leinakoorem on langenud ameeriklaste osaks, nemad on seal kaotanud 305 sõjaväelast.

Afganistani enda lõikes on langenute arvult vaieldamatult esirinnas just seesama Helmandi provints, kus teenivad ka eestlased. Seal on tänavu langenud 349 sõjaväelast. Järgmine on Helmandi naaberprovints, samuti Pakistaniga piirnev Kandahar, kus on surma saanud 210. Peale nende küünib kolmekohaliseks hukkunute arv veel pealinna Kabuli piirkonnas ja Kunari provintsis, kus on langenud vastavalt 104 ja 107 ISAFi sõdurit.

Ühtegi NATO sõdurit pole langenud Afganistani 34 provintsist vaid neljas – Daykundis, Sar-E-Polis, Badakhstanis ja Samanganis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles