Juhtkiri: meri kaitsku ennast ise

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri.
Läänemeri. Foto: Alo Lõhmus.

Merereostusega peaks olema lihtne. Laevast lekib õli. See triivib mõnda aega vees ning jõuab lainete ja tuulega randa. Ei paista kuigi keeruline. Aga miks jõuab reostus ikka ja jälle Eesti randa, mitte põhja- või idanaabrite juurde? Ega tuuled ainult meie poole puhu, ning lainedki loksuvad igale kaldale. Seda uurivadki eestlased.

Meil on põhjust uhkust tunda. Tallinna Tehnikaülikooli teadlased võitsid maineka konkursi. Läänemere organisatsioone ühendav BONUS võrgustik valis 149 taotluse hulgast välja kuusteist. Nende seas ka eestlaste projekti uurida Läänemere peidetud hoovusi, mis salakavalalt õlilaike Eesti randadesse uhuvad. Eesmärk on panna meri ennast ise kaitsma. Töötatakse välja keskkonnale võimalikult ohutud laevateed, kus sügavamad hoovused hoiaksid võimaliku reostuse randa jõudmast.

Kahe miljoni euro toetus projekti elluviimiseks annab harukordse võimaluse. Peale otsese kasu mere ja ranna kaitsmise abil võib innovaatiline lähenemine keskkonnakaitses tuua Eesti mereteaduse maailmakaardile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles