Rasedate vaktsineerimine algas tagasihoidlikult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Reuters / Scanpix

Eile uue gripi vaktsiini esimesed doosid kätte saanud Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinik alustas täna lapseootel naiste vaktsineerimist, ent lühikese etteteatamisaja tõttu polnud kaitsesüstimisele tulijate tung just kuigi suur.

«Paar nädalat tagasi olin oma väikse lapsega lastehaiglas, seal tekkis väike paanika, kui nägin, et kõik haigused on nii reaalsed - seni oli kõik tundunud kuidagi kaugel,» põhjendas oma tulekut 4. kuud rase Margarita Pugri. Et vaktsiin loodet kahjustaks, ta ei karda: «Platsenta kaitseb mu last nende mõjude eest,» teadis ta ja lasi end vaktsineerida.

Teine vaktsineeritav, 32-aastane Jana on Eestis nende väheste hulka kuuluv inimene, kes iga-aastaselt end sesoonse gripi vastu süstida laseb. Teadupoolest pole ju eestlased üldse eriti agarad vaktsineerijad.

«Ka mina kahtlesin väga kaua, sest negatiivset infot selle vaktsiini vastu on väga palju,» sõnas ta, kuid ämmaemanda selgitustöö järel langes kaalukauss seegi kord vaktsineerimise kasuks.

«Tean, et ega see ei anna garantiid, ma võin mõne teise gripi saada, aga eks ta mingi üldise põhja ikka annab,» uskus 5. kuud lapseootel naine.

Praegu alla 2-aastase lapsega kodus olles väldib ta gripi ennetuseks tipptundidel rahvarohkeid kohti, üritusi ja ühistransporti. «Saan oma vajalikud käigud käia hommikuti.» Kuna Jana lapski kuulub vanuse tõttu riskigruppi, kavatseb ta temalegi kaitsesüsti teha lasta.

Naistekliiniku ülemämmaemanda Vivian Arusaare sõnul on praeguseks umbes kolmandik arvel olevatest rasedatest avaldanud soovi end uue gripi vastu vaktsineerida. Täna käis kolme tunni jooksul vaktsineerimas 20 naist. Järgmine vaktsineerimine toimub ülehomme.

Arusaar arvas, et kuna vaktsiin saabus haiglasse alles teisipäeva õhtul, ei jõudnud ilmselt paljud naised oma päevaplaane ümber sättida, ehkki kliinik kutsus telefonitsi paljusid kohale.

Keskhaigla infektsioonikontrolli osakonna juhataja Aino Rõõm ütles, et esimesena saabunud Baxteri vaktsiin Celvapan oli selles mõttes halb üllatus, et süste tuleb teha kaks. Rasedaid nõustamas käinud arst ütles vaktsineerijatele, et kolme nädala pärast tuleb neil minna ülevaatusele ja siis otsustatakse, kas tuleb teha veel teinegi süst.

Vaktsineerimiseks kulub umbes 20 minutit

• Enne vaktsineerimist loeb patsient läbi infolehe vaktsiini kõrvaltoimetest ja vastunäidustustest ning allkirjastab nõusoleku lehe.
• Inimest kraaditakse ja päritakse tema viimasel ajal põetud viirushaiguste kohta, samuti veendutakse, et ta on terve.
• Arst vastab inimese kõigile vaktsineerimisega seotud küsimustele.
• Tehakse süst
• Patsient jääb jälgimisele 15 minutiks pärast süsti, mil võib tekkida äge reaktsioon vaktsiini mõne koostisosa suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles