Põhja ja Lõuna kaitseringkonnad moodustatakse 2009. aastal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased võidupüha paraadil..
Kaitseväelased võidupüha paraadil.. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Põhja ja Lõuna kaitseringkonnad hakkavad väeüksustena tegutsema tulevast aastast, Lõuna ja Kirde kaitseringkonnad alustasid 1. juulist.

Kaitsejõudude peastaabi teavitusosakonna ülem major Peeter Tali rääkis, et Põhja ja Lõuna kaitseringkondade rakendumine on planeeritud tulevasse aastasse, praegu tegelevad staabid nende moodustamisega. Kirde ja Lääne kaitseringkonnad hakkasid väeüksustena tegutsema 1. juulist.

Kaitseringkonnad on sõjalis-territoriaalsed kindla vastutusalaga taktikalised väekoondised, mille ülesannete hulka kuuluvad reservi väljaõpetamine ja reservväelastele õppekogunemiste läbiviimine. Samuti vastutavad kaitseringkonnad sõjaaja ülesannete planeerimise ja mobilisatsiooni eest ning juhivad kaitseväe ja Katseliidu üksuste tegutsemist kriisi ja sõja ajal.

Major Tali tõi näiteks, et ka siseministeerium on jaganud riigi sisekaitse paremaks oganiseerimiseks neljaks regiooniks. Ta märkis, et regionaalne juhtimine aitab kokku hoida administratiiv- ja halduskulusid.

Esimesena neljast moodustati katseprojektina Kirde kaitseringkond.

«Kirde kaitseringkonna loomine õigustas ennast täiesti. Pilootprojekt oli edukas,» ütles maaväe ülema kohusetäitja kolonel Urmas Roosimägi. Ta lisas, et Lääne kaitseringkond areneb silmanähtavalt. «Juba selle aasta sügisel viib Lääne kaitseringkond läbi ühe reservjalaväepataljoni õppekogunemise. Nii suure õppuse korraldamine räägib iseenda eest,» lisas kolonel Roosimägi.

Kaitseringkonnad alluvad kaitseringkonna ülemale, kes omakorda allub maaväe ülemale. Kaitseringkonna vastutusala langeb kokku maakondade piiridega.

Lääne kaitseringkonna vastutusala on Hiiu, Lääne, Pärnu ja Saare maakond, kaitseringkonna ülem on kolonel Jüri Järveläinen.

Kirde kaitseringkonnale alluvad Viru üksik-jalaväepataljon Jõhvis ning Tapal asuvad suurtükiväegrupp, õhutõrjepataljon ja pioneeripataljon. Kaitseringkonna vastutusala on Ida-Viru, Lääne-Viru, Jõgeva ja Järva maakonnad, kaitseringkonna ülem on major Martin Herem.

Põhja kaitseringkonna vastutusala on Tallinn ning Harju ja Rapla maakond, kaitseringkonna ülem on kolonel Albert Helme.

Lõuna kaitseringkonna ülema kohusetäitja vastutusalaga Põlva, Tartu, Valga, Viljandi ja Võru maakond on kaitseringkonna staabi ülem major Aivo Kapten.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles