Tõde ärge otsige vanast uurimistoimikust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neste bensiinijaama tulistamisloo uurimistoimik on kui 205 lehekülge vastukäivaid märkmeid, mida lapates võib aimata uurijate soovi tõeni jõuda, kuid tõde ennast sealt ei leia.

Relvaekspert, kes ladus 35 padrunikesta enda ette lauale rivvi nagu tinasõdurid, oli kindel, et tulistati neljast relvast: kolmest püstolist ja ühest automaadist. Ainult filmides jooksevad inimesed, ühes käes automaat ja teises püstol, ning tabavad seejuures ka märki.

Päriselt nii ei juhtu. Ka soome õpilased, kes laskuderagina peale Pärnu maantee koolimaja ühiselamutubades kardinaid paotasid, nägid, kuidas tänaval ajas keegi kedagi taga ja tulistas põgenikku ühest püstolist.

Seega - ekspert ütles uurijatele, et Neste tankla juures tulistas neli inimest.

Kriminaalpolitseinikud rääkisid siis sageli järjest uutest nimedest: Kalev Kurg, Toivo Tamm, Allar Kadde, Daniel Mäng, Andre Piispea...

Peagi olid need vaid nimed tagaotsimisteadetes või hauakividel. Kurg askeldas USAs, Prantsuse võõrleegioni kogemusega Kadde istus pangaröövlina Rootsi vanglas ja Tamm jätkas 1993. aasta allilmasõja ohvrite nimekirja.

Kolm aastat seisis toimik seifis, kuni 1997. aasta alguseks oli nn Neste tulistamine muutunud kaugeks ja hämaraks ajalooks. Politsei peadirektor oli siis Ain Seppik, statistikat uurides nägi ta märke kuritegevuse stabiliseerumisest.

Märtsi lõpus 1997 võis Kalev Kurg kellegagi politseist kokku leppida: kui ta ise uurija ette ilmub, siis pääseb eeluurimisvanglast. Nii oletatakse.

Igatahes läks Kurg advokaadiga ülekuulamisele ning võttis omaks, et tema ja Allar Kadde kohtusid 8. mail 1993 Daniel Mängi ja Andre Piispeaga ja sõitsid nende väikebussiga Neste tankla parklasse. Kurg-Kadde läksid poodi, Mäng-Piispea jäid bussi juurde. Kui Kurg-Kadde poest väljusid, nägid nad, kuidas Mäng-Piispea tulistavad, Piispeal oli Kalashnikovi automaat. Siis sõitsid nad kõik Nestest minema ja Mäng-Piispea ei seletanud, mis toimus.

«Nüüd, kus Piispea ja Mäng on surnud, tulin ma vabatahtlikult politseisse, et anda ütlusi toimunu kohta Neste bensiinijaamas,» lõpetas Kurg tunnistuse.

Oktoobris 1996 oli Piispea visanud kolm peotäit mulda järele Mängile ja detsembris 1996 mängis leinamuusika talle endale.

7. juulil 1997 kordas Kure juttu ka Allar Kadde, keda Eesti politsei küsitles Rootsi kolleegide vahendusel Norrtälje parandusasutuses. Lisaks rääkis Kadde, kuidas paar päeva pärast Neste tulistamislugu «Piispea ja Mäng hoiatasid ja ähvardasid teda, juhul kui ta peaks lobisema».

Uurija õmbles toimikusse Mängi ja Piispea surmatunnistused ning klõbistas 14. novembril 1997 arvutisse: Kure ja Kadde ütluste alusel võib järeldada, et tapmise panid toime Piispea ja Mäng. «Kuna aga Piispea ja Mäng on surnud, siis kuulub menetlus kriminaalasjas 93040850 lõpetamisele,» saatis uurija toimiku arhiivi.

1999. aasta jaanuari lõpus jäi teel Oslost Tallinna kadunuks Allar Kadde, politsei arvab, et ta on tapetud.

Aga relvaeksperdi otsus, et Neste tanklas tulistati kolmest püstolist ja ühest automaadist?

«Kas keegi ei lasknud seal mitmest relvast korraga...» ebales üks toonastest politseijuhtidest ja tema jutt muutus kidakeelseks. «On sel enam üldse mingit tähtsust?» kogus ta end.

Homme möödub 1993. aasta 8. mai tulistamisloost kümme aastat. Aegumistähtaeg on täis.

Rasmus Kagge, Toomas Sildam
uudised@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles