Pimedad piirasid sotsiaalminister Pomerantsi

Marko Püüa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaalministeeriumi ette eile meelt avaldama kogunenud pimedate ja vaegnägijate piiramisrõngasse sattunud minister Marko Pomerants lubas, et vastab nägemisinvaliidide protestile nädala pärast.

Üksteiselt tuge otsides ning valge kepiga maad kombates Tallinnas mööda Gonsiori tänavat liikunud nägemisinvaliidid kogunesid sotsiaalministeeriumi ette hommikul kella üheteistkümneks.

Plakateid «Saagu pimedad kasu majanduskasvust», «Riik halvendab pimedate elu» ning «Pimedus on sügav puue» kandnud meeleavaldajad kasutasid juhust, piirasid trepile saabunud sotsiaalministri ümber ning hakkasid teda küsimustega pommitama.

Kaotasid toetused

«Annaks jumal, et ma näeksin ka tõelise Eesti Vabariigi ära,» lausus paksude klaasidega prille kandev 80-aastane Ferdinand Nurme, kui oli ministrile oma mure ära kurtnud. Kepiga käiv mees lasi end Mustaks Kapteniks kutsuda, rääkides, et ta oli omal ajal metsavend ning on koos Jaan Tõnissoniga Siberis vangilaagris istunud. Nägeminegi oli mehel viletsaks jäänud pärast seda, kui ta sai kuuliga kuklasse.

Tuulisest ja kõledast ilmast hoolimata oli meeleavaldajaid koos saatjatega paarikümne ringis. Ühena viimastest pääses ministri jutule Eesti Pimedate Liidu esimees Ago Kivilo (64), kes küsis otse, et millal siis nende probleemidega tegelema hakatakse.

Naeratades seletas Pomerants mehele, et on alati valmis probleeme nendega koos arutama ning et järgmise nädala jooksul peaks ta jõudma ka vastata küsimustele, mis nägemispuudega inimesed nüüd tänavale tõid.

Puudega inimesed ei ole rahul seadusemuudatusega, millega Eesti läks üle invaliidsusgruppide süsteemilt puudeastmete süsteemile. Sotsiaalministeerium leiab, et sügava puude astme järgi on sügava puudega ainult lamavad haiged, kes ei liigu ning vajavad ööpäevast kõrvalabi.

Näiteks on paljude täielikult pimedate inimeste puue ümber hinnatud sügavast raskeks, mis tähendab nii rahalist kui ka paljude soodustuste kaotust - hooldajatasu vähenemist, ööpäevase hooldaja õiguse ja juhtkoera tasuta kasutamise võimaluse kaotamist ning ravimite ja abivahendite kallinemist.

Plahvatuse tagajärjel 13-aastase poisikesena nägemise täielikul kaotanud Põhja-Eesti Pimedate Ühingu esimehe Eduard Borissenko (55) toetus kahanes näiteks 620 kroonilt 420 kroonile. Ka pole tal enam õigust ühistranspordis tasuta sõita. Borissenko nagu ka paljude teiste nägemisinvaliidide kuusissetulek küündib vaevu 2000 kroonini.

Teekond Toompeale

Oma õiguste jaluleseadmiseks ei piirdunud pimedad ja vaegnägijad eile vaid kolmveerand tundi väldanud meeleavaldusega sotsiaalministeeriumi ees, vaid nad läksid sealt edasi ka Toompeale.

Trammiga sõites ning jalgsi käies kella üheks sotsiaalministeeriumist mõne kilomeetri kaugusele Toompeale jõudnud nägemisinvaliidide väljaastumine jäi seal aga tagasihoidlikuks.

Riigikogu liikmetest oli rahvaliitlane Mai Treial ainus, kes plakatitega varustatud seltskonna juurest läbi astus ning siis oma teed läks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles