Kaitsevägi: 19-aastane sõdur ei ole liiga noor

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nooremseersant Kristjan Jalakas.
Nooremseersant Kristjan Jalakas. Foto: Liis Treimann

Kaitseväe peastaabi teavitusosakonna ülem major Peeter Tali lausus, et 19-aastaselt Afganistanis langenud Kristjan Jalakas polnud välismissiooni jaoks liiga noor.


Liiga nooreks hindas Jalakat eilses Õhtulehes aga noormehe endine klassijuhataja Katre Halliko. Samal arvamusel olid ka reservbrigaadikindral Urmas Roosimägi ja reservkolonelleitnant Leo Kunnas.



Tali tõrjus kriitikat, nentides, et Eesti ühiskonnas on 18-aastane täiskasvanu ning seetõttu võtab kaitsevägi alates 18. eluaastast noormehi ajateenistusse. Ajateenistuse järel on noormeestel võimalik jääda edasi teenistusse ning valmistuda ka välismissioonideks.



Kuna ajateenistus kestab vähemalt kaheksa kuud ja missioonieelne väljaõpe veel kuus kuud, harjutavad Eesti kaitseväelased enne välismissioonile minekut üle aasta kodumaal. See väljaõpe on pikem kui näiteks Inglise või USA sõduritel.



Tali sõnul võib USA ja Briti armeedes näha sõdimas ka 17-aastaseid noorukeid, sest sealsed seadused lubavad seda. Eestis alla 19-aastaseid välismissioonile sattuda ei saa.



«Sõjas ongi noored mehed,» lausus Tali. Nooremad mehed on paratamatult kiiremad ja tugevamad.



Eestis on ka mitmed muud nõudmised kaitseväelastele kõrgemad kui liitlastel. Näiteks Briti armees võivad teenida ka kriminaalkorras karistatud mehed, ja neid on seal omajagu, Eestis aga karistatud mehi kaitseväkke ühegi ametikoha peale ei võeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles