Kõrgtehnoloogiline kainenemine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

E-Eesti areng on peatunud. Ootamas on hädaorg ja murekuristik. Innovatsioon ja tehnoloogilised tiigrihüpped on minevik. Selliseid hoiatusi on viimase kuu jooksul IT-tööstuse juhtide suust kostunud enam kui ühel korral.

Kas olukord on tõesti nii hull? Ei ole, Eestis on lihtsalt infotehnoloogiline õnnejoove möödunud, osa pohmellist ka möödas ning kaine areng jätkub tavapärases tempos, kuni saabub järjekordne uutest ideedest tiine tehnoloogiaorgia. See on loomulik areng.

Aasta-paar tagasi kubises Eesti innovatsioonist. Esimesed friigid hakkasid suure hooga kasutama ja promoma ID-kaarti, mis sest, et rakendusi nappis ning neid on siiani kesiselt. Rahvamassid jäid skeptiliseks ja ootavad endiselt teenuste kriitilist massi, mis tõotab koguneda lähiaasta jooksul. Kui ID-kaart on eluliselt vajalik, siis selle kasutamine toob kaasa uue innovatsioonilaine.

Mobiilifirmad tulid välja tasulise parkimise eest mobiiliga maksmisega, mida kasutab nüüd enamik suuremate linnade autoomanikke. Nüüd saame mobiiliga veelgi enamat ette võtta, näiteks kõrtsiarvet tasuda. Kui see muutub lihtsamaks ja nupukamaks, näeme siingi rohkemaid kasutajaid.

Radiolinja hakkas esimesena pakkuma multimeediasõnumeid, tema suurim võistleja EMT loodab esialgsetel andmetel sama teenusega suvel välja tulla, kuigi katsetas pildi ja heliga sõnumeid juba veidi enne aastavahetust. Tõenäoliselt näeme selle vahenduselgi mitmeid põnevaid, kasulikke ja lihtsaid teenuseid. Kui Eestis neid ei leiutata, siis on meil põhjust muretsemiseks.

Kuigi paar originaalset ideed on juba sündinud. Näiteks (võib-olla) maailma esimesed mobiilsed pildipäevikud ehk moblog’id, esmalt fotoaparaadiga varustatud mobiiltelefoniga mullu suvel mööda Eestit reisinud Kuku raadio seltskonna oma ja paar kuud tagasi Eesti Päevalehe ajakirjaniku Henrik Roonemaa Nokia multimeediatelefoni abil loodud pildipäevik.

Siiski peab paika, et uusi teenuseid on praegu tavapärasest veidi vähem. Sellal kui imetlesime oma saavutusi, jõudis ülejäänud maailm meile järele ja möödus meist. See käib loomulikult meie uhkuse pihta ning sunnib varasemast usinamalt end liigutama, et aasta-paari pärast võiksime taas õnnejoovastuses oma Maailma Ilusaimat tehnoloogilist naba imetella, imetledes teised endast jälle ette lasta, pohmelli läbi põdeda ja taas spurtida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles