Marika Valk: Sõõrumaa kunstikogu on hea investeering

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sõõrumaa.
Urmas Sõõrumaa. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Endine Eesti Kunstimuuseumi juht Marika Valk hindab suurärimees Urmas Sõõrumaa kunstikogu heaks investeeringuks, kuhu on töid ostetud eelkõige arvestades nende väärtust.

«Kindlasti on see väärtuslik kogu,» ütles kunstiajaloolane Valk. «Tal on oma maitse täiesti olemas. Ta on ilmselt ostnud töid, arvestades nende väärtust - tuntud kunstnikud jne, mis on kindla peale minek.»

Samas on Valgu sõnul Sõõrumaa umbes 1000 tööst koosnevad kogus ka selliseid autoreid, keda Eestis ei tuntagi. «Tal on klassikaline maitse,» lisas Valk, kes on ärimehele kunsti kohta ka ise nõu andnud.

Valgu sõnul on Eesti kunstikogujate puhul klassika eelistamine tavaline, sest tähendab kindlalt investeeringut. «Aga mõne elava klassiku nagu Leonhard Lapini töid ka juba tasapisi ostetakse,» lisas ta.

Marika Valk tõdes, et Sõõrumaa erakunstimuuseumi projekt, kus ta lisaks oma kollektsioonile näitaks ka teistesse erakogudesse kuuluvat kunsti, on praegu rahapuudusel seisma jäänud. «Aga ma olen veendunud, et ta ei ole seda mõtet maha jätnud,» lisas Valk.

Valk oli enda sõnul Sõõrumaa muuseumiidee alguse juures, aga probleemid tekkisid alates sellest, et valitud pind Rotermanni kvartalis Tallinnas oleks tulnud täiesti ümber projekteerida. «Aga selline muuseum oleks täiesti vajalik,» kinnitas Valk.

Täna avab Sõõrumaa Rotermanni kvartalis kunstigalerii US Art Gallery, kus on eksponeeritud tema kunstikogu paremik. Väljas on baltisaksa suurmeistrid, Eesti vanema põlvkonna maalikunsti, skulptuuri ja graafikat. Kogusse kuulub ka üks tõeline haruldus - vanim teadaolev Tallinnas Baltzer Westgini poolt 1654-1655. aastal valmistatud kaunis lauakell, mis samuti on galeriis vaatamiseks väljas.

Koostöös Eesti Sportlaste Ühendusega toimub iga-aastane heategevuslik kunstioksjon, mille tuluga toetatakse varalahkunud sportlaste peresid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles