Pihl: võib-olla oleksin pidanud ettevaatlikum olema

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl.
Jüri Pihl. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Jüri Pihl ütles, et kui oleks teadnud oma kuriteoteate jõudmist avalikkuse ette, oleks ta võib-olla olnud ettevaatlikum.

«Kui oleksin teadnud, et need andmed jõuavad avalikkuse ette ja saavad poliitilise võitluse tallermaaks, siis oleksin võib-olla mõnede nimede osas olnud ettevaatlikum,» ütles Pihl täna Postimees.ee`le oma kaitsepolitseile esitatud kuriteoteate kohta, milles ta kahtlustas kolme ministrit riigireetmises ja palub alustada asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust.

«Kuid mina võtsin seda siiralt, et minu kohustus on uurimisasutust infomeerida antud asjaoludest iga nurga alt ja oma kahtlustest rääkida,» lausus ta. Pihli sõnul arvas ta, et tema esitatud teade pannakse viisaskandaali lekkimise uurimise materjalide sekka ning seda eraldi asjana menetlema ei hakata.

«Minu mõte oli ikkagi selles menetluses oma kahtlusi ja kõhklusi esitada, mitte tuua avalikkuse ette seda, mis muutub poliitiliseks kakluseks,» sõnas kunagine kaitsepolitsei juht ja siseminister.

Pihl võrdles peaminister Andrus Ansipit, justiitsminister Rein Langi ja välisminister Urmas Paeti oma kuriteoteates Venemaa heaks töötanud riigireetur Herman Simmiga. «Eks tulevik näitab, kas mul on õigus kasvõi mingis osas,» lisas ta.

Postimees.ee küsimusele, kas ta peab tõenäoliseks, et homme erakorraliselt kogunev sotside juhatus hakkab tõsiselt arutama tema sobivust parteijuhi kohale, vastas ta, et «kui oled erakonna esimees, siis tuleb arvestada, et sul on konkurendid ja dissidendid ka erakonna sees olemas».

«Ja alati tuleb arvestada ka sellega, et iga võimalust kasutatakse sinu vastu ära,» lisas ta. «Sellel positsioonil tuleb olla realistlik.»

Pihli sõnul ei teinud ta kirja kaitsepolitseile vihapurske ajendil. Ta lausus, et kaitsepolitsei teatas 2. detsembril toimunud ülekuulamisest talle mitu päeva ette ja tal oli aega oma mõtted rahulikult paberile kirjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles