Kohus ei vabastanud paadunud varast ennetähtaegselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IT-ekspert Tõnu Samuel
IT-ekspert Tõnu Samuel Foto: Tiina Kõrtsin/ SL Õhtuleht

Tartu maakohus jättis neljapäeval ennetähtaegselt vabastamata 29-aastase Aleksandr Gerba, kes mõisteti tänavu märtsis muuhulgas süüdi tuntud IT-spetsialisti Tõnu Samueli koju tungimises.


«Tartu maakohus jättis süüdimõistetu Aleksandr Gerba tingimisi enne tähtaega vabastamata talle Tartu maakohtu 13. märtsi 2009 otsusega mõistetud liitkaristusest,» kinnitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm BNSile.

Gerbat on alates 1998. aastast korduvalt karistatud nii kuritegude kui ka väärtegude toimepanemise eest. Valdav osa tema kuritegudest on suunatud võõra vara vastu ning teda on karistatud ka röövimise eest. Ta on korduvalt kandnud vanglakaristusi, kuid need pole teda uutest kuritegudest eemale hoidnud. Samuti on tal kalduvus narkootikumide tarvitamisele.

Kohus luges usutavaks vangla iseloomustuses ja kriminaalhooldusosakonna arvamuses märgitu, et süüdimõistetu võib vabaduses jätkata uute kuritegude toimepanemist.

Tartu maakohtu 2009. aasta 13. märtsi otsusega mõisteti Gerba süüdi vargustes, süüteo toimepanemise tulemusena saadud vara turustamises ja omavolilises sissetungis ning teda karistati kaheaastase vangistusega.

Karistust suurendati talle varasema kohtuotsusega mõistetud karistuse ärakandmata osa võrra ning tema liitkaristuseks mõisteti kaks aastat neli kuud ja 24 päeva vangistust.

Gerba karistusaeg algas 2. juulist 2008 ja peaks eelduslikult lõppema 23. novembril 2010.

Süüdistuse kohaselt järgi tungis Gerba koos 42-aastase Andrus Annukiga mullu juunis lukustamata ukse kaudu tuntud IT-spetsialisti Tõnu Samueli Räpinas asuva elumaja kööki ning kasutas psüühilist vägivalda korteris viibinud kahe kannatanu suhtes.

Psüühiline vägivald seisnes selles, et Annuk kutsus meeskannatanu välja meestejuttu ajama, mis mõlema kannatanu sõnade kohaselt tähendas soovi vägivalla tarvitamiseks ning selle eesmärgi realiseerimiseks oli kaasa võetud Gerba.

Varem kuuel korral kriminaalkorras karistatud Gerbat süüdistati veel koos 45-aastase Urmas Laniga eelmise aasta mais Võrus asuvast Favora tanklast diislikütuse varastamises, samuti eelmise aasta juunis kannatanult eelnevalt äravõetud korterivõtmete abil tungimises kannatanu Võrus asuvasse korterisse ja sealt teleri varastamises. Lisaks süüdistati Gerbat eelmise aasta juunis Võrus ühe maja trepikojast jalgratta varguses ning teadvalt röövitud kuldehete ja mobiiltelefoni omastamises ja nende edasimüümises.

Varem kohtulikult karistamata Andrus Annuki suhtes lõpetas kohus talle esitatud omavolilise sissetungi süüdistuses kriminaalmenetluse seoses avaliku menetlushuvi puudumisega ja asjaoluga, et süüdistatava süü ei ole suur.

Varem neli korda kohtulikult karistatud Lanile mõistis kohus rahalise karistuse 10 200 krooni ulatuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles