Idee: abielusid võiks sõlmida internetis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud ei pea vajalikuks oma kooselu piduliku laulatusega registreerida. Neile võiks sobida e-registreerimine.
Paljud ei pea vajalikuks oma kooselu piduliku laulatusega registreerida. Neile võiks sobida e-registreerimine. Foto: Caro / Scanpix

Kodanik Katre Sakala käis osalusveebis välja idee võimaldada Eestis abielude e-registreerimist, et vähendada vabaabielus olevate paaride arvu ja kaotada vajadus vabaabielude seadusliku reguleerimise järele.

«Kuna meie riik on igati edumeelne e-riigi rakendamisel, siis kas ei võiks mõelda abielude e-registreerimist. Usun, et seeläbi saavad mitmedki vabaabielud seaduslikuks ning riik saab jätkata senist lähenemist, tunnistades seadusliku kooseluna ainult registreeritud abielu,» põhjendas Sakala oma ettepanekut.

Statistika ja uurimused näitavad, et vabaabielus olevate paaride arv kasvab ning sellega seoses suureneb ka vabaabielus sündinud laste osakaal.

«Lähtuvalt kehtivast õiguskorrast ei laiene aga nendele paaridele kõik seaduslikud garantiid ning tekib küsimus, kas riigil on mõistlik olla jaanalind ning peita pea probleemi(de) eest,» arutles kodanik.

Vähese abiellumise üheks põhjuseks peab Sakala formaalsusi - paaril tuleb koos avaldus esitada vähemalt 30 päeva enne soovitavat registreerimist. Sageli jääb see tegemata ajapuuduse tõttu, eriti mis puudutab näiteks 10 aastat koos elanud paare.

Seeläbi kaob ära vajadus oodata 30 päeva ega pea raiskama ka aega kohale minekuks. «Riik ei kaotaks selle ideega ju midagi - riigilõiv tuleb ikka maksta,» arvas idee esitaja.

«Taustakontroll - et nii võivad teab-kes abielluda, purjuspäi ja muud moodi - puudub antud hetkel abielluda soovijatel, tegemist on vaba valikuga,» lisas ta.

Sakala ettepanekule on tulnud juba ka positiivset vastukaja ning mitmed on selle idee poolt hääletanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles