Tõniste: riigikogulasele piisab 5000-kroonisest kuluhüvitisest

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik.

Riigikogu IRLi fraktsiooni aseesimehe Toomas Tõniste hinnangul on õiglane parlamendisaadiku kuluhüvitise määr kümme protsenti tema palgast ehk ligikaudu 5000 krooni.


«Tänase palgataseme juures pean piisavaks kuluhüvitise määraks 10 protsenti riigikogu lihtliikme palgast,» ütles ta Postimees.ee'le.

Just nii suur on see määr 2011. aasta kevadeni, mil tõuseb tagasi 30 protsendi peale.

Tema sõnul peaks kuluhüvitised riigikogu liikmetele alles jääma.

«Inimesed, kes töötavad korralikes ettevõtetes, teavad, et tööga seotud elementaarsed kulud kannab tööandja. Kas siin peaks riik teistmoodi käituma?» küsis ta.

«Makstes näiteks kuluhüvitise osa välja palgana, lisanduvad ju maksud. Kas riik käituks niimoodi targemini?»

Ta märkis, et kindlasti pole normaalne kasutada kuluhüvitisi muuks otstarbeks, kui ainult tööga seotud kuludeks.

Tõniste meenutas, et riigikogu saab oma kuluhüvitise määra ise muuta ka jooksvalt (palka aga ainult järgmisele koosseisule). «Iseküsimus on, kas tänane koosseis on targem järgmisest parlamendi koosseisust ja kehtestab neile kuluhüvitise määra, mida uus koosseis iga kell kohe muuta saab.»

Riigikogu sel nädalal vastuvõetud palgaeelnõu seob järgmise koosseisu parlamendisaadikute sissetuleku lahti riigi keskmisest ja toob neile 2011. aastal praeguse süsteemi säilimisega võrreldes mõningase palgatõusu.

Lisaks sellele, kui lähtuda kehtivatest õigusaktidest, tõusevad riigikogu järgmise koosseisu kuluhüvitised praegusest kolm korda suuremaks - 30 protsendini palgast, nagu see oli ka varasematel aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles