Ansip: kliimakonverentsil jõuti vaid vahefinišisse

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas kliima soojeneb või ei soojene?
Kas kliima soojeneb või ei soojene? Foto: Urmas Nemvalts

Eile Kopenhaagenis lõppenud ÜRO kliimakonverentsil osalenud peaminister Andrus Ansip tõdes, et suurtele pingutustele vaatamata suudeti seekord läbida vaid vaheetapp.

Kopenhaagenis lõppes eile rahvusvaheline kliimakonverents, mis oli ÜRO ajaloo suurim
riigipeade ja valitsusjuhtide kogunemine. Pingelist kohtumist kirjeldades sõnas peaminister Andrus Ansip: «Tegime kõik, mis oli meie võimuses. Euroopa Liit on kliimaläbirääkimistesse kogu protsessi vältel tõsiselt suhtunud. Nii heitkoguste vähendamise kui rahalise panustamise osas oleme ülejäänud partneritele olnud heaks eeskujuks.»

«Vaatamata suurtele pingutustele jõudsime sel korral alles vahefinišisse, kuid see on siiski parem kui katkestamine ja võimaldab meil jätkata tööd õiguslikult siduva kokkuleppe saavutamiseks,» tõdes Ansip.

Läbi öö kestnud keeruliste kõneluste tulemusel sündis poliitiline kokkulepe, milles märgitakse ära teaduslik hinnang, et üleilmne keskmine temperatuuri tõus peab jääma alla kahe kraadi.

Kokkuleppe oluliseks osaks on lubadus anda arengumaadele järgmise kolme aasta jooksul kliimapoliitika rahastamiseks 30 miljardit USA dollarit. Kokkuleppe lisasse pannaks kirja heitkoguste vähendamise riiklikud eesmärgid.

Peaminister Ansipi sõnade kohaselt on ambitsioonika kokkuleppe saavutamiseks oluline, et säiliks erakordselt suur poliitiline pühendumus, mida paljud riigid on viimastel päevadel üles näidanud.

Järgmine ÜRO kliimakonverents toimub 2010. a lõpus Mexico Citys.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles